Brexitministern David Frost meddelade under onsdagen att London vill omförhandla Nordirlandsprotokollet i utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU.
– Vi kan inte fortsätta som vi gör nu, sade Frost till parlamentet.
Skilsmässan mellan unionen och öriket var svår, och svårast av allt var Nordirlandsfrågan.
För EU var det viktigt att ha kontroll över sin yttre gräns, som går mellan brittiska landsdelen Nordirland och EU-medlemmen Irland. För Storbritannien var det samtidigt avgörande att undvika en hårt kontrollerad landgräns, för att inte bryta mot det så kallade Långfredagsavtalet från 1998 vilket satte stopp för årtionden av blodiga oroligheter.
Korvkrig utbröt
Lösningen blev att kontrollen av varor sker längs gränsen mellan Storbritannien och Nordirland, men det dröjde inte länge innan det mödosamt framförhandlade Nordirlandsprotokollet började knaka i fogarna.
I juni resulterade oenigheter om skattesatser till ett "korvkrig" som påverkade leveransen av köttprodukter från Nordirland till grillsugna britter.
Korvkriget slutade i ett slags handelspolitiskt eldupphör när parterna enades om en frist på tre månader. Redan då underströk dock Frost att det krävdes en permanent lösning för post brexit-handeln.
Åberopa artikel 16
Frost hävdar att det finns saklig grund för att åberopa artikel 16 i brexitavtalet, enligt vilken bägge parter ensidigt har rätt att vidta åtgärder om överenskommelsen får oförutsedda negativa konsekvenser. Så långt vill dock Storbritannien inte gå i nuläget.
– Det är uppenbart att omständigheterna berättigar användande av artikel 16. Vi har emellertid kommit fram till att det här inte är rätt tillfälle att göra så, sade Frost till parlamentet.
– Vi ser en möjlighet att ta en annan väg, att hitta ett nytt spår för att enas med EU genom förhandlingar, om en ny balans i vår överenskommelse om Nordirland som kommer att gynna alla.
Bland annat vill Storbritannien förlänga de befintliga övergångsreglerna. Frost vill också ändra mekanismerna för översynen av handelsavtalet, vilken i dag sköts av EU-organ.
– Verkligheten är sådan att det helt enkelt inte funkar att ha lagar som införts och övervakas av institutioner utanför Storbritannien, sade Frost.
– Om vi kan enas om det, och jag inser att det är en stor fråga, så tror jag att vi kommer se vissa av problemen lösas upp.
"Utrymme för flexibilitet"
Från Dublin är beskedet att Nordirlandsavtalet ligger fast.
– Vår position är att vi inte vill omförhandla protokollet, säger Thomas Byrne, minister med ansvar för Europafrågor.
Däremot finns det enligt Byrne "utrymme för flexibilitet" vad gäller regeltolkningar.
Från Bryssel hörs liknande tongångar.
– Vi är redo att fortsätta leta kreativa lösningar inom ramen för protokollet, för att gynna alla grupper i Nordirland. Men vi kommer inte gå med på en omförhandling av protokollet, säger EU-kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic.