Storbritanniens drottning Elizabeth II firade 70 år på tronen så sent som i februari i år. Fram till på torsdagen var hon den levande regent som haft sin titel längst.
Hennes bortgång innebär att Danmarks drottning Margrethe nu är den enda levande kvinnliga monarken. I år firar hon 50 år som regent.
– Tanken är att hon ska fira sitt jubileum i helgen, vilket varit framflyttat sedan i januari, säger hovexperten Roger Lundgren.
Danska kungahuset har meddelat att man kommer att göra ett antal förändringar i schemat med anledning av drottning Elizabeths bortgång.
Nordiskt i toppen
Trots 50 år på tronen hamnar den danska drottningen inte högst upp på listan över nu levande regenter som suttit längst på tronen. I topp återfinns Bruneis sultan Hassanal Bolkiah.
– Han blev sultan 1967, berättar Roger Lundgren.
Efter sultan Hassanal Bolkiah och drottning Margrethe kommer Sveriges kung Carl Gustaf som nästa år suttit på tronen i 50 år. Han är den sjunde kungen ur huset Bernadotte och den längst regerande monarken i Sveriges historia.
Tittar man på kungahusen i Europa är det få regenter som når upp till just 50-strecket. Efter Sverige blir det därför ett hopp. Näst på tur är ytterligare ett nordiskt land – Norge. Kung Harald tillträdde 1991.
– Flera av de europeiska monarkerna har ju abdikerat och släppt fram sina barn i stället, säger Roger Lundgren och tillägger:
– Det här har att göra med att i Skandinavien och i Storbritannien är abdikation något negativt, medan man i Benelux-länderna och Spanien snarare sett det som en positiv sak.
Tronskifte i Europa
I Spanien abdikerade Juan Carlos I 2014 efter drygt 38 år och lämnade över tronen till sonen Felipe VI. I Nederländerna blev det tronskifte efter 33 år när drottning Beatrix 2013 lämnade över kronan till sonen Willem-Alexander.
Tittar man utanför Europa har Jordaniens kung Abdullah II innehaft ämbetet sedan hans far, kung Hussein, avled 1999. Samma år tillträdde även Muhammad VI av Marocko som kung.