Det var försommar 1983, och "järnladyn" Margaret Thatcher gick efter sina första fyra år vid makten mot brakseger i det brittiska valet. På West Primary School utanför Glasgow fick 7-åriga Mary Elizabeth Truss frågan om hon ville spela Thatcher i skolans valrörelse.
– Jag kastade mig över uppgiften, har hon berättat för The Scotsman.
– Jag höll ett tal från hjärtat i kampanjen. Men det slutade med noll röster. Jag röstade inte ens på mig själv.
Än i dag är hennes uppväxt i fokus. I årets kampanj för att efterträda Boris "Bojo" Johnson som högerledare har Truss dömt ut sin barndoms skolor i Paisley och Leeds för att de "prioriterade politisk korrekthet framför kunskaper".
Hennes budskap om vilka reformer som krävs för att förbättra brittiska skolor är kontroversiellt, men verkar ha gått hem bland de konservativa högerväljare som är aktiva i Tory-partiet och därmed haft rösträtt i ledarvalet.
Inför måndagens besked att Truss vunnit valet, och därmed blir Storbritanniens nya regeringschef, har hon på sluttampen varit storfavorit mot rivalen Rishi Sunak. Men samtidigt kan skolvalet för 39 år sedan måhända ses som förebud om en skakig resa till toppen.
Mot monarkin
Föräldrarna har hon beskrivit som "vänster". Och när Truss i 20-årsåldern gav sig in i studentpolitiken valde hon Liberaldemokraterna. På detta mittenpartis kongress i Brighton 1994 ville hon avskaffa monarkin:
– Vi liberaldemokrater tror på möjligheter för alla. Vi tycker inte att vissa människor är födda att härska, sade hon i ett tal enligt brittiska medier.
Numera beskriver hon åsikterna från den tiden som att hon provade sig fram. Och efter en tids studier i det traditionsmättade Oxford bytte Truss till Konservativa partiet (Tories).
Förlorade val
Hon jobbade några år som revisor på oljebolaget Shell. De första försöken att bli folkvald misslyckades, Truss förlorade i olika valkretsar i West Yorkshire i valen 2001 och 2005.
Så den politiska karriären fick börja på lägre nivå, som kommunalråd i Greenwich i London 2006. Samtidigt började Truss jobba för den högerlutande tankesmedjan Reform, och fick den första av två döttrar med maken Hugh O'Leary.
Och den drygt 30-åriga lokalpolitikern imponerade uppenbarligen på rätt personer. David Cameron, som nyligen tagit över som konservativ oppositionsledare i det då Tony Blair-styrda Storbritannien, satte upp Truss på "a-listan" – en förteckning över framtidsnamn inför kommande högerstyre.
Snubblade på kärleksaffär
Det innebar att hon tilldelades ett "safe seat", alltså en valkrets Tories brukar vinna, i valet 2010. Även om Truss höll på att snubbla på mållinjen, då det visade sig att hon haft en kärleksaffär med en gift parlamentsledamot. Hon klarade dock en lokal Tory-omröstning om huruvida affären skulle leda till att hon petades.
Två år efter valsegern fick Truss 2012 sin första regeringspost, utbildningsminister, och kunde sedan även – trots sitt tidigare arbete inom oljeindustrin – bli miljöminister.
Och vid decenniets stora politiska händelse i Storbritannien, brexit-omröstningen, visade hon sig vara en riktig överlevare. Inför valdagen kampanjade Truss hårt för fortsatt EU-medlemskap, och varnade för en mardröm av byråkrati och problem vid ett utträde. När "lämna"-sidan sedan vann vände hon dock snabbt och lätt på klacken, och tyckte att utträdet gav nya chanser till effektivisering och reformer.
Ut till höger
Det gav henne platsen som en av premiärminister Johnsons förtrogna, och förra året belönades Truss med den prestigefyllda posten som utrikesminister.
Ändå sågs hon lite som en outsider när Johnson för två månader sedan gav upp kampen mot en rad skandaler. En av de utlösande faktorerna bakom "Bojos" avgång var att finansminister Sunak hoppade av regeringen.
Sunak sågs som en stadig hand för att ta över, och seglade snabbt upp som favorit. Hans tidigare förda finanspolitik ansågs borga för ett lugnt maktskifte, medan Truss låg längre ut till höger på Tory-skalan, lite väl långt från den trygga mitten.
Men även många Tory-medlemmar befann sig långt ut till höger på den brittiska politiska skalan. Så när mindre starka utmanare sållats bort vann Truss klart över Sunak i de avgörande omröstningarna.