Nu utreds om covidvården påverkades av hudfärg

Finns det risk att verktyg inom vården gjort svarta och personer med asiatiskt ursprung mer utsatta under coronapandemin? Det ska en brittisk utredning ta reda på.

Pulsoximetern, som ofta används i covidvården, riskerar att fungera sämre på dem med mörkare hudton. Arkivbild.

Pulsoximetern, som ofta används i covidvården, riskerar att fungera sämre på dem med mörkare hudton. Arkivbild.

Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Storbritannien2021-11-22 21:19

Pandemin har understrukit hälsoklyftan mellan olika etniciteter, enligt Storbritanniens hälsominister Sajid Javid som beställt en utredning av hur människors hudfärg och etnicitet kan ha påverkat covidvården.

Javid tar upp verktyget pulsoximeter som exempel på ett medicinskt instrument som inte är anpassad för olika etniciteter. Pulsoximetern mäter blodets syremättnad genom huden, men riskerar att fungera sämre när den används på personer med mörkare hudton.

Utredningen ska även undersöka om medicinsk utrustning fungerar annorlunda i behandling av män och kvinnor.

– Nu menar jag inte att det här är avsiktligt, men det kan vara ett systematiskt problem när det gäller medicinsk utrustning, som även kan finnas i till exempel läroböckerna, säger Javid till Sky News.

Under pandemins första år avled svarta personer och de med rötter i Sydasien i högre utsträckning än vita i Storbritannien, en skillnad som bestod även efter det att andra faktorer som yrke eller tidigare sjukdomsbild tagits i beaktande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!