Ett sällan skådat transportkaos har härjat i Storbritannien de senaste veckorna. Många mackar har inte fått bensin och diesel, matvaror har dragits in eller tagit slut på hyllorna, och branschen har larmat att till och med julfirandet är hotat.
Men på en direkt fråga om det råder kris svarade premiärminister Johnson häromdagen:
– Nej.
Högt kunnande
Det handlar om tillfälliga försörjningsproblem, menar han. Eller växtvärk, när låglönesamhället – som enligt Tories syn på saken tidigare baserats på invandring från EU – ska bort. Storbritannien blir "en ekonomi med höga löner, högt kunnande, hög produktivitet", hävdar han.
– Vi hanterar de största djupgående frågorna i vår ekonomi och vårt samhälle, säger han i avslutningstalet på Tories kongress i Manchester.
– Problemen som ingen annan regering vågat ge sig på tidigare.
– Vi går inte tillbaka till samma gamla trasiga modell, med låga löner, låg tillväxt, lågt kunnande och låg produktivitet – vilket alltihop möjliggjordes och hjälptes fram av okontrollerad invandring.
Han lovade inget konkret i Manchester, men enligt obekräftade uppgifter ska Johnson bland annat inom kort gå ut med en rejäl höjning av brittiska minimilöner.
Hyllade vindkraften
Låga löner i transportbranschen har angetts som förklaring till den katastrofala bristen på lastbilschaufförer. De EU-medborgare som var beredda att jobba för dessa löner har åkt hem. Nu har regeringen satt in soldater som förare för att få bukt med det akuta läget. Och i förlängningen ska alltså satsningar på löner och utbildning lösa situationen, hävdar Johnson.
Men under tiden går distributionen av alltifrån diesel till läsk på knäna, och många verkar inte övertygade om att problemen reds ut till jul.
"Bojo" kritiseras också för luddiga utspel i klimatfrågan. I sitt tal prisade han den pågående omställningen från fossilt till bland annat vindkraft.
– Häromdagen tog jag en båt ut på Moray Firth (i Skottland) och såg en skog av vindturbiner torna upp sig över vattnet.
– Jag mötte unga män och kvinnor som gått direkt från olja och gas, och nu är lika entusiastiska i sina nya roller.
Men i vilken mån regeringen konkret hjälper till i denna omställning går han inte in på. Det ses som ett dåligt tecken inför landets värdskap för COP26, FN:s stora klimattoppmöte, i höst.
– Att skaka fram mer pengar till grön infrastruktur nu skulle spara enorma pengar senare och skapa miljoner nya jobb i hela Förenade kungadömet, säger Rebecca Newsom vid Greenpeace UK, enligt nyhetsbyrån AFP.
Funkig referens
Storbritanniens tidiga framgångar i vaccinationskampen mot covid-19, då landet var bland de första i världen att nödgodkänna preparat för massvaccinering, har också falnat. Det relativa antalet nya dödsfall i sjukdomen är just nu mer än dubbelt så högt i Storbritannien som i Sverige.
Men "Bojo" ser strategin som lyckad.
– Tack vare vaccineringarna har vi den öppnaste och mest snabbväxande ekonomin i (stormaktsklubben) G7, uppger han.
De senaste årens turbulens har gjort Storbritannien till ett djupt splittrat land, och det återstår att se om Johnson vann några nya fans under partimötet.
Han fick i alla fall jubel av de trogna i publiken när han associerade till nattlivets London genom att åberopa det ganska obskyra 80-talsbandet Funkapolitan:
– Detta är det hippaste, mest funkapolitanska partiet i världen!