Politiker: Kinas generalkonsul var med i bråk

Kinas generalkonsul var inblandad i våldsamheter som uppstod vid det kinesiska konsulatet i Manchester, enligt en brittisk parlamentsledamot.

Dragkampen vid grinden till Kinas konsulat. Mannen till vänster kan vara Kinas generalkonsul, enligt brittiska medier. Bilden togs i måndags.

Dragkampen vid grinden till Kinas konsulat. Mannen till vänster kan vara Kinas generalkonsul, enligt brittiska medier. Bilden togs i måndags.

Foto: Matthew Leung/The Chaser News/AFP/TT

Storbritannien2022-10-19 07:31

– Vi såg den kinesiske generalkonsuln stå och slita ned affischer, sade Alicia Kearns, som representerar Konservativa partiet, i parlamentets underhus på tisdagen enligt bland andra BBC.

Demokratiaktivister som demonstrerade utanför Kinas konsulat i Manchester på måndagen blev angripna av en grupp män. Gruppen misshandlade en demonstrant på konsulatets mark.

En hätsk dragkamp uppstod vid konsulatets grind: Männen från konsulatet stod och slet i en mans huvud och hår i riktning mot konsulatet – och en brittisk polis stod och slet mannen i armen åt andra hållet.

Slet i håret

Det är oklart i vilken grad generalkonsul Zheng Xiyuan var involverad. En man i munskydd som liknar honom syns på en bild, där han drar demonstranten som är föremål för dragkampen i håret.

– De släpade in mig och spöade mig, sade den misshandlade demonstranten till BBC.

Mannen fördes senare till sjukhus, där han fick stanna över natten för vård.

Storbritanniens utrikesminister James Cleverly meddelade på tisdagen att han har kallat till sig Kinas chargé d'affaires i landet för att få en förklaring till det hela.

"Fredliga protester är en grundläggande rättighet i Storbritannien och den kinesiska regeringen måste respektera det", skrev Cleverly på Twitter.

Formellt klagomål

Kina har inte kommenterat konsuln Zhengs inblandning i händelseförloppet, men kinesiska UD har tagit konsulatet i försvar och beskrivit det som att det skedde ett "olaga intrång" som behövde åtgärdas.

Kina har lämnat in ett formellt klagomål till Storbritannien.

– Med anledning av laglösa gruppers ondskefulla trakasserier och olaga intrång på det kinesiska generalkonsulatet i Manchester blev kinesisk personal skadad och det kinesiska områdets säkerhet hotat, säger Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesdepartement.

Demonstrationen utanför den kinesiska beskickningen hölls för demokrati i Hongkong och ägde rum under den vecka då Kinas allsmäktiga kommunistparti håller partikongress.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!