Måndagens siffra överstiger det tidigare rekordet från september i fjol, rapporterar den brittiska nyhetsbyrån PA. Då gjorde totalt 416 personer olagligen den riskfyllda resan över Engelska kanalen under ett dygn.
Rekordet kommer samtidigt som en ny brittisk lagstiftning diskuteras i parlamentet. Den nya lagen skulle kasta omkull gällande asylregler och innebära betydligt hårdare straffbestämmelser: fängelsestraff på upp till fyra år för den som olagligen tar sig in i Storbritannien och livstid för människosmugglare.
Lagförslag får kritik
En av måndagens båtar anlände till grevskapet Kent med runt 50 människor ombord, bland dem kvinnor och barn. Människorättsorganisationen Stand for all kritiserar lagförslaget, som de menar skulle göra situationen för migranterna "värre och farligare".
"Människor korsar kanalen för att de inte har något annat val", skriver organisationens ordförande Daniel Sohege på Twitter och tillägger att "detta sker när andra vägar är stängda".
Ett växande antal migranter – många av dem färdas i farligt överfulla uppblåsbara båtar – har sedan början av 2020 nått Storbritannien via det sund, Engelska kanalen, som skiljer England från Frankrike. Överfarterna ökar vanligen i antal under de varma sommarmånaderna.
Vältrafikerad farled
Under förra året kom enligt regeringen runt 8 500 människor till Storbritannien efter att ha korsat sundet från Fastlandseuropa.
Rutten över Engelska kanalen är en av världens mest trafikerade farleder för stora lastfartyg, vilket gör resorna i små, undermåliga båtar extra farlig.
Merparten av migrantresorna startar i Frankrike. De två regeringarna har länge grälat kring vem som bör ansvara för att få ett stopp på överfarterna.