Starmer inleder Labours årsmöte i stark medvind

Brittiska Labour ser ut att kunna ta tillbaka makten i nästa års parlamentsval. Nu samlas partiet för sin årliga kongress. –Det viktigaste kommer att vara att inte strula till det. Inga riskabla uttalanden, inga tecken på meningsskiljaktigheter, säger statsvetaren Anand Menon.

Den brittiske Labourledaren Keir Starmer. Arkivbild.

Den brittiske Labourledaren Keir Starmer. Arkivbild.

Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Storbritannien2023-10-08 07:57

Den brittiska socialdemokratins ledare Keir Starmer kan rida in till partiets årliga möte i Liverpool på en framgångsvåg. Sedan gäller det bara att inte sätta partiets ledning i opinionsundersökningarna på spel under mötet, enligt bedömare.

61-årige Starmer brukar få kritik för att vara alltför försiktig, och från vissa håll luftas förhoppningar om att han kommer att visa en djärvare sida under fyradagarskongressen i Liverpool där han får tillfälle att kommunicera en vision för framtiden. Men partiet kan i stället välja den mindre farliga vägen och hålla korten hemliga ett tag till.

– Det enda intressanta kommer att vara i vilken grad Starmer känner sig pressad att försöka visa sig lite mer självsäker när det gäller att formulera en vision, säger Anand Menon.

Återupplivat Labour

Keir Starmer har lyckats skaka liv i sitt parti som under den tidigare ledaren Jeremy Corbyn förlorade mot det Konservativa partiet i valet 2019. Corbyn representerade en vänsterfalang inom Labour, men med Starmer vid rodret har partiets politik styrts in mot mitten igen.

Av vissa ses han som en trygg ledare medan andra anser att Starmer i för hög grad vänder kappan efter vinden. Men den tidigare människorättsadvokaten ser i vilket fall ut att ha goda chanser att bli Storbritanniens näste premiärminister.

Partiets ledning har varit stabil i flera månader vid det här laget, i tider då Storbritannien lider av ökade levnadskostnader, omfattande strejker och med stridigheter inom det styrande högerpartiet Tories. Efter att sittande premiärministern Rishi Sunak den senaste tiden har kommit med en rad publikfriande utspel har partierna dock närmat sig varandra något i opinionsundersökningarna.

Form för samarbete

Keir Starmer kommer att behöva bestämma sig om han vill samarbeta med de konservativa i vissa frågor efter valet 2024.

– Frågan för honom är i vilken grad han kommer att satsa säkert, både under konferensen och under de närmaste månaderna, säger Karl Pike, expert på offentlig politik vid Queen Mary University i London.

– Hur mycket kommer det att handla om vad Labour vill göra för landet, och hur mycket kommer det att handla om att bara attackera de konservativa?

Fakta: Keir Starmer

Keir Starmer föddes 1962 i London och växte upp som ett av fyra syskon i familjen i den lilla staden Oxted i Surrey. Modern var sjuksköterska och fadern verktygsmakare. Båda föräldrarna var anhängare till Labourpartiet.

Keir Starmer själv var aktiv i Labourpartiets ungdomsorganisation redan under tonåren och blev advokat 1987. Under sin juristkarriär har han arbetat mycket med människorättsfrågor.

Starmer är partiledare för Labour sedan våren 2020. När han tog över partiledarrollen från Jeremy Corbyn lovade han att ena partiet.

Han har mötts av kritik från politiker inom det Konservativa partiet för att ha backat från flera löften han gav under sin kampanj för att bli Labourledare.

Källa: AP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!