Storbritannien låter utlänningar köra mer

Storbritannien lättar på reglerna kring hur många leveranser utländska lastbilschaufförer får göra, i ett försök att få bukt med transportkrisen i landet.

Storbritannien vill låta utländska lastbilschaufförer köra mer för att hantera transportkrisen. Arkivbild.

Storbritannien vill låta utländska lastbilschaufförer köra mer för att hantera transportkrisen. Arkivbild.

Foto: Gareth Fuller/AP/TT

Storbritannien2021-10-15 11:25

I nuläget kan chaufförer från EU endast göra två hämtningar och två lämningar per vecka. Med de nya reglerna, som regeringen hoppas ska börja gälla före jul, ska de kunna göra ett obegränsat antal resor under två veckor.

– Det är samma sak som att lägga till tusentals extra lastbilschaufförer på vägen, säger transportminister Grant Shapps till Sky News.

Leveransproblemen i landet har kommit efter det att utländska arbetare lämnat Storbritannien efter brexit, och återöppnandet efter nedstängningarna på grund av coronapandemin.

Regeringen meddelar även att 800 tillfälliga visum ska godkännas för utländska slaktare efter rapporter om att kött från runt 150 000 grisar kan gå till spillo på grund av arbetskraftsbrist i köttindustrin.

Både den och jordbruket har klagat på arbetskraftsbrist efter brexit, eftersom många utlänningar tidigare har varit anställda i båda branscherna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!