Storbritannien uppges överväga vaccinpass

Storbritannien överväger lättade reserestriktioner för medborgare som är fullt vaccinerade mot covid-19.

Britter som återvänder hem från resor kan snart komma att slippa karantän, enligt uppgifter till brittiska medier. Arkivbild.

Britter som återvänder hem från resor kan snart komma att slippa karantän, enligt uppgifter till brittiska medier. Arkivbild.

Foto: Yui Mok/AP/TT

Storbritannien2021-06-17 11:34

Det innebär att vaccinpass liknande de som börjar gälla för EU-länder den 1 juli även skulle kunna bli aktuella i Storbritannien.

Medborgare som har fått två doser covidvaccin kan slippa karantän när de återvänder från de flesta länder i världen, däribland Sverige, USA, Frankrike och Italien, enligt uppgifter till den brittiska tidningen Daily Telegraph. De måste dock fortfarande covidtestas vid hemkomsten.

Biträdande finansminister Jesse Norman vill inte bekräfta uppgifterna om ett kommande vaccinpass.

– Vi försöker röra oss försiktigt och gradvis i rätt riktning, så ingenting är uteslutet i det här läget, säger han till tv-kanalen Sky News.

Mer än hälften av alla vuxna britter är fullt vaccinerade mot covid-19. Storbritannien tillät internationella resor att återupptas i maj, men de flesta stora resmål kräver fortfarande karantän.

Beslut har ännu inte fattats om huruvida de nya reglerna endast ska gälla britter eller omfatta alla som reser till landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!