Sunak: Asylplan med Rwanda tas vidare

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak lovar att göra "det som är nödvändigt" för att väcka liv i det kontroversiella förslaget om att skicka asylsökande till Rwanda.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak under torsdagens presskonferens.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak under torsdagens presskonferens.

Foto: James Manning/AP/TT

Storbritannien2023-12-07 14:30

Ett förslag om att skicka asylsökande till Rwanda stoppades i november av den brittiska Högsta domstolen med hänvisning till såväl brittisk som internationell lagstiftning.

Nu uppger Rishi Sunak att ett nytt lagförslag har utformats för att åsidosätta domstolens beslut. Det omarbetade förslaget ska få ett slut på "karusellen av juridiska utmaningar" som hittills har hindrat regeringen från att göra verklighet av sin överenskommelse med Rwanda.

Planen har fått stark kritik då den av många anses vara ett brott mot landets åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter. Samtidigt tycker en del inom Rishi Sunaks eget parti att planen inte är tillräckligt hård.

På onsdagen meddelade immigrationsminister Robert Jenrik att han avgår, då han anser att lagförslaget "inte är tillräckligt långtgående" och inte kommer att fungera.

Överenskommelsen med Rwanda är enligt regeringen tänkt att avskräcka migranter från att göra farliga resor över Engelska kanalen för att komma till Storbritannien, och även avskräcka kriminella gäng från att anordna resorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!