Sunak blir ny premiärminister: Enorm utmaning

Storbritannien får under tisdagen sin tredje premiärminister på bara ett par månader. Den tidigare finansministern Rishi Sunak har valts till Konservativa partiets ledare – och därmed nationens ledare.

Konservativa partiets nyvalde ledare Rishi Sunak vinkar till partimedlemmar utanför partiets kampanjhögkvarter.

Konservativa partiets nyvalde ledare Rishi Sunak vinkar till partimedlemmar utanför partiets kampanjhögkvarter.

Foto: David Cliff/AP/TT

Storbritannien2022-10-24 03:00

– Det råder ingen tvekan om att vi står inför en enorm ekonomisk utmaning. Det vi behöver nu är stabilitet och enighet, sade Rishi Sunak i sitt första uttalande som partiledare och blivande premiärminister.

I ett kort tal i Konservativa partiets kampanjhögkvarter lovade han att arbeta dag och natt för att nå sina mål och att utnämningen är "den största äran i mitt liv, att få tjäna partiet jag älskar och ge tillbaka till mitt land".

– Och jag ska göra allt för att ena mitt parti och mitt land, bara så kan vi ta oss förbi de utmaningar vi står inför och bygga en bättre, mer framgångsrik, framtid för våra barn och barnbarn, sade han.

Några detaljer om hur han ska forma sin politik eller hur den kommer att vara annorlunda än den linje partiet hittills fört, kom han inte med. I hela det korta talet nämnde han också sitt parti före nationen.

Innan Sunak talade till folket hade han pratat med sin parlamentsgrupp, och då enligt brittiska medier manat dem att enas bakom honom och hålla ihop partiet, som enligt Sunak bara har en chans kvar.

BBC rapporterar att han redan kungjort att det inte blir ett nytt val i landet "just nu", att han förstår varför oppositionen vill se ett val men att hans parti måste enas först.

Tuffa utmaningar

Sunaks utnämning klockan 15 på måndagen blev en formalitet sedan den enda kvarvarande utmanaren, Penny Mordaunt, drog sig ur efter att inte ha nått tillräckligt stort stöd. Sunak stod då som ende kandidat med mer än 100 konservativa parlamentariker bakom sig, det antal som krävdes för att kunna nomineras.

Den nye partiledaren har bara suttit i parlamentet i sju år, rekordkort tid för en premiärminister.

Som 42-åring blir han dessutom den yngste politiske ledaren i Storbritannien sedan Lord Liverpool år 1812.

Den blivande premiärministern har några tuffa uppgifter framför sig. Förutom att leda landet genom en ekonomisk kris måste han lyckas återfå förtroendet från vanligt folk och ena sitt splittrade parti, som efter de senaste turerna fått se sitt förtroende rasa i botten.

Måste träffa kungen

Sunak är ännu inte premiärminister, det blir han först efter en audiens hos kung Charles III, vilken kommer att hållas under tisdag förmiddag – 50 dagar efter att han förlorade kampen om premiärministerposten mot Liz Truss i september.

Kung Charles befann sig på måndagseftermiddagen på slottet Sandringham, men ska enligt tv-kanalen ITV ha begett sig till London för att kunna ta emot Truss och Sunak i separata samtal.

Sunak fick tidigt efter utnämningen lyckönskningar och stöd av företrädarna Liz Truss och Theresa May.

Kritisk opposition

Oppositionen är dock fortsatt kritisk till hela förfarandet – att det styrande partiet väljer ännu en premiärminister utan att folket får säga sitt.

"Han har inget mandat, inga svar att ge och inga nya idéer. Ingen röstade för det här", skriver Labours biträdande partiledare Angela Rayner på Twitter.

– Richi Sunak blir ännu en premiärminister som Skottland inte har röstat för. Det måste bli bättre än det kaos som har rått, säger skotska SNP:s ledare Nicola Sturgeon till BBC.

Rishi Sunak hälsar på partimedlemmar efter att ha blivit partiledare.
Rishi Sunak hälsar på partimedlemmar efter att ha blivit partiledare.
Fakta: Tillträder under tisdagen

Rishi Sunak blir brittisk premiärminister under tisdagen.

Under morgonen håller avgående premiärminister Liz Truss sitt sista regeringssammanträde klockan 10, svensk tid.

Efter det håller hon ett kortare avskedstal utanför sitt kontor på Downing Street innan hon beger sig den korta sträckan till Buckingham Palace för att träffa kung Charles III och formellt förklara att hon avgår. Därefter ber kungen Rishi Sunak att bilda ny regering.

Den nye premiärministern kommer sedan att hålla ett tal på Downing Street, preliminärt klockan 12.35, svensk tid.

Under eftermiddagen kommer han att utse sin regering samt ha ett antal telefonsamtal med olika världsledare.

Källa: The Guardian, The Times, BBC.


Fakta: Rishi Sunak

Föddes den 12 maj 1980 i Southampton, England. Pappan var läkare och mamman apotekare. Bägge föräldrarna kom till Storbritannien från Östafrika (Kenya respektive Tanzania) på 1960-talet och träffades i Storbritannien.

Sunak studerade filosofi, ekonomi och politik i Oxford och senare vid Stanford i Kalifornien, USA.

Han var brittisk finansminister i Boris Johnsons konservativa regering mellan februari 2020 och juli 2022, då han avgick och efterträddes av Nadhim Zahawi.

Rishi Sunak är hindu och född i en indisk-punjabisk familj. Tillsammans med sin fru sedan 2009, Akshata Murty, har han döttrarna Krishna och Anoushka.

Han blir enligt ITV landets yngste premiärminister sedan 1812.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!