Sunak fick flest röster i brittisk ledarstrid

Den tidigare finansministern Rishi Sunak fick återigen flest röster i den tredje omröstningen om vem som ska bli Konservativa partiets nya ledare – och därmed Storbritanniens premiärminister. Nu återstår bara fyra kandidater.

Den tidigare finansministern Rishi Sunak fick flest röster i den tredje omröstningen om vem som ska bli Konservativa partiets nya ledare. Arkivbild

Den tidigare finansministern Rishi Sunak fick flest röster i den tredje omröstningen om vem som ska bli Konservativa partiets nya ledare. Arkivbild

Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Storbritannien2022-07-18 10:39

De 358 konservativa parlamentsledamöterna har än en gång röstat om vem som ska bli Tories nya ledare i en tredje omröstning.

Flest röster fick återigen den tidigare finansministern Rishi Sunak, med 115 röster, följd av biträdande handelsminister Penny Mordaunt, som fick 82 röster. Utrikesminister Liz Truss fick 71 röster och den tidigare biträdande jämställdhetsministern Kemi Badenoch fick 58 röster.

Tom Tugendhat, parlamentsledamot och ordförande i parlamentets utrikesutskottet, fick 31 röster och har därmed förlorat kampen om partiledarposten, rapporterar BBC.

De fyra återstående kandidaterna kommer att ställs inför en ny omröstning på tisdagen då antalet ska decimeras till tre.

Ny premiärminister i september

De närmaste dagarna blir avgörande för slutstriden – på onsdag ska det bara finnas två kandidater kvar.

Vem som slutligen väljs till partiledare avgörs under sommaren genom poströstning av de drygt 160 000 Torymedlemmarna. Resultatet ska tillkännages den 5 september.

Under söndagen möttes hölls en tv-sänd debatt mellan kandidaterna där det bland annat hettade till i meningsutbyten om skatter mellan Rishi Sunak och Liz Truss. Även favorittippade Penny Mordaunt stämde in i attackerna mot Sunak.

Ny debatt inställd

En ny tv-debatt mellan kandidaterna var planerad till på tisdagen, men den har ställts in efter att Sunak och Liz Truss dragit sig ur debatten, uppger Sky News som skulle ha arrangerat debatten.

"Konservativa ledamöter sägs vara bekymrade över den skada som debatterna har på bilden av Konservativa partiet när meningsskiljaktigheter och motsättningar inom partiet synliggörs", skriver Sky News.

Fakta: Kandidaterna som återstår

Rishi Sunak, tidigare finansminister. Det var Sunak som tillsammans med den tidigare hälsoministern Sajid Javid satte i gång den våg av avhopp från Johnsons regering som senare ledde till hans fall.

Penny Mordaunt, biträdande handelsminister. Mordaunt var landets första kvinnliga försvarsminister 2019.

Liz Truss, utrikesminister. Truss är populär bland konservativa väljare i landet.

Kemi Badenoch, tidigare biträdande jämställdhetsminister. Badenoch var en av dem som avgick från Johnsons regeringskansli i förra veckan i samband med att hon lanserade sin egen kandidatur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!