Sunak förlorar mandat – men behåller Johnsons

Konservativa partiet behåller ex-premiärministern Boris Johnsons stol i parlamentet efter fyllnadsval i tre valdistrikt i Storbritannien – men förlorar två andra mandat.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak. Arkivbild.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak. Arkivbild.

Foto: Pavel Golovkin

Storbritannien2023-07-21 05:57

Premiärminister Rishi Sunak såg på förhand ut att riskera en trippelförlust till följd av folkligt missnöje som bland annat har att göra med ökade levnadskostnader.

Men valresultatet efter torsdagens fyllnadsval visar att styrande Konservativa partiet vann knappt i Johnsons valdistrikt Uxbridge och South Ruislip med siffrorna 13 965 mot Labours 13 470, vilket innebär att kandidaten Steve Tuckwell nu tar plats i Westminster.

Sämre gick det för regeringspartiet i distriktet Somerton och Frome, där man gick från att i senaste valet ha vunnit med 19 000 röster till att förlora med 11 000. Stolen tas nu över av Liberaldemokrateras Sarah Dyke.

Inte heller i valdistriktet Selby och Ainsty gick det vägen för Sunaks parti, som förlorade stolen till Labours Keir Mather, som med sina 25 år blir Storbritanniens yngste parlamentsledamot.

Storbritanniens parlament röstade i juni för att stödja den utskottsutredning som slår fast att landets tidigare premiärminister medvetet vilselett parlamentet kring sin vetskap om "partygate" och Boris Johnson portades därmed från parlamentet.

En av hans allierade valde att gå samtidigt medan en tredje konservativ parlamentariker lämnade sin plats efter anklagelser om droganvändning och sexuellt ofredande. Till följd av dessa tre avhopp utlystes fyllnadsval i de tre valkretsarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!