Sunak: Inte aktuellt skicka militär till Ukraina

Storbritanniens försvarsminister Grant Shapps fick många att höja på ögonbrynen med sitt besked om att brittiska militärinstruktörer kan skickas till Ukraina. Nu tonar premiärminister Rishi Sunak ned uttalandet, och understryker att Shapps förslag inte är aktuellt "här och nu".

Premiärminister Rushi Sunak säger att förslaget inte är aktuellt här och nu. Arkivbild.

Premiärminister Rushi Sunak säger att förslaget inte är aktuellt här och nu. Arkivbild.

Foto: Alastair Grant/AP/TT

Storbritannien2023-10-01 15:50

Storbritannien är ett av flera europeiska länder som på hemmaplan utbildar ukrainska soldater – bland dem finns Sverige som har utbildat ukrainska soldater på stridsfordon 90.

I en intervju The Telegraph i lördags öppnade Storbritanniens försvarsminister Grant Shapps för att utbildningen kan flyttas till Ukraina, med följden att brittisk militärpersonal skickas till landet för att hålla i utbildningsinsatserna.

En sådan förflyttning hade varit mycket kontroversiell och inneburit en kraftig upptrappning av Storbritanniens inblandning i kriget, inte minst eftersom brittisk militärpersonal hade riskerat att utsättas för rysk beskjutning.

På söndagen tonade premiärminister Rishi Sunak ned uttalandet genom att påpeka att Shapps förslag snarare är en "långsiktig" möjlighet, och alltså inte är aktuellt här och nu.

– Inga brittiska soldater ska skickas för att strida i den pågående konflikten. Det är inte vad som händer, säger Sunak.

Ryssland reagerade starkt på Grant Shapps uttalande i lördags. Den tidigare presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande för ryska säkerhetsrådet, hävdade att Shapps aktivt bäddade för "ett tredje världskrig".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!