Sunak ny ledare – förrädare eller räddare i nöden?

Rishi Sunak blir Tories nye ledare och Storbritanniens nye premiärminister. "Dishy Rishi" har lovat att sköta brittisk ekonomi i Margaret Thatchers anda – men har fått utstå kritik för att hans egen fru duckat att betala skatt. Dessutom har många partikamrater inte förlåtit hugget i Boris Johnsons rygg.

Rishi Sunak lämnar sitt kampanjhögkvarter i London den 4 oktober.

Rishi Sunak lämnar sitt kampanjhögkvarter i London den 4 oktober.

Foto: Aberto Pezzali/AP/TT

Storbritannien2022-10-24 15:11

Rishi Sunak är en av Storbritanniens mest förmögna män. Under sommarens valkampanj hånades han för att han under ett byggarbetsplatsbesök bar exklusiva Pradaloafers. Åren på elitskolor och karriären på en investeringsbank har lett till att Sunak saknar kontakt med vanligt folk, menar kritiker.

Som finansminister under Boris Johnson rattade Rishi Sunak Storbritanniens dalande ekonomi genom pandemin, såg till att britterna klarade sig från den värsta massarbetslösheten och översåg utbetalningen av miljarder pund till dem som drabbades hårdast av covid-19.

Men ministerkarriären fick ett abrupt slut. Den 5 juli meddelade 42-åringen hastigt att han lämnade sin post i protest mot Johnsons styre – ett sorti som gett honom både vänner och fiender. Enligt Financial Times ledde Sunaks avgång till "enorm ilska" bland Johnsons anhängare. En Downing Street-tjänsteman kallade honom för en "förrädisk jävel" och en annan konstaterade att "Rishi kommer att få vad han förtjänar för att ha gått i första ledet i fällandet av premiärministern".

Ifrågasatt finanspolitik

Två dagar efter det att Sunak och hälsominister Sajid Javid avgått meddelade Johnson sin avgång. Sunak har dock vägrat att baktala sin före detta chef.

– Jag tänker inte vara del av en historieskrivning som försöker demonisera Boris, sade han i juli enligt BBC.

Rishi Sunak framställer sig själv som en politiker som inte räds obekväma sanningar. Den tidigare finansministern sågade tidigt Liz Truss finanspolitik och kallade hennes utlovade skattesänkningar "vårdslösa". Och han fick rätt: Truss skattepaket fick pundet att rasa, utlöste marknadskaos och blev – blotta sex veckor efter tillträdet – hennes fall. Nu är förhoppningen att Sunaks strama sparpolitik kan få den brittiska ekonomin på rätt köl igen.

Men Sunaks finanspolitik har även den ifrågasatts. Det senaste året har han bland annat kritiserats för att inte ha agerat tillräckligt snabbt kring de skenande brittiska levnadskostnaderna. Dessutom hamnade hans fru, den indiska arvtagerskan Akshata Murty, i blåsväder när det i april i år framkom att hon inte betalat skatt i Storbritannien på inkomsterna från faderns affärsverksamhet i Indien.

Bötfälldes för lockdownfest

Enligt The Times sitter Sunak och hans fru tillsammans på en förmögenhet på motsvarande närmare nio miljarder kronor.

Sunak var en av flera att bötfällas av polis för att ha deltagit i en födelsedagsfest på Downing Street under den strikta pandeminedstängningen 2020. Men utöver det tycks han ha få lik i lasten. Som son till migranter med indiskt påbrå växte han upp i Southampton på Englands sydkust och gick i en rad elitskolor, däribland det prestigefyllda internatet Winchester College.

"Mina föräldrar gjorde stora uppoffringar för att jag skulle kunna gå på bra skolor", skriver han på sin egen sajt.

"Snygge Rishi"

Enligt den tidigare skolkamraten Tim Johnson var Sunak en mönsterelev som alltid förväntades gå långt. Han var smart, väluppfostrad, jobbade hårt, undvek alkohol och som utövande hindu även nötkött. Redan under skoltiden var det uppenbart att han var en Tory, säger Johnson enligt den brittiska tidskriften Tatler.

Efter några år inom bank- och finansvärlden träffade han sin blivande fru på Stanford i USA. Den politiska karriären inleddes relativt sent – först 2015 blev Rishi Sunak invald som de konservativas kandidat i Richmond i norra England. 2016 röstade han för britternas utträde ur EU.

Det som är känt om Rishi Sunaks privatliv ger bilden av en ganska vanlig man, förmögenheten till trots. Enligt brittiska Evening Standard är han ett stort fan av Star Wars och samlar på lasersvärd. Han dricker helst mexikansk Coca-Cola gjord på rörsocker, motionerar till Britney Spears och tittar på romantiska Netflixserier som "Emily in Paris" och "Bridgerton".

2020 röstades Rishi Sunak fram till Storbritanniens sexigaste parlamentsledamot och fick smeknamnet "Dishy Rishi", på svenska ungefär "Snygge Rishi".

Rishi Sunak poserar med anhängare under sin kampanj "Ready for Rishi" i jakten på att bli Tories nya partiledare i augusti – en kamp han dock förlorade mot Liz Truss.
Rishi Sunak poserar med anhängare under sin kampanj "Ready for Rishi" i jakten på att bli Tories nya partiledare i augusti – en kamp han dock förlorade mot Liz Truss.
Fakta: Rishi Sunak

Föddes den 12 maj 1980 i Southampton, England. Pappan var läkare och mamman apotekare. Bägge föräldrarna kom till Storbritannien från Östafrika (Kenya respektive Tanzania) på 1960-talet och träffades i Storbritannien.

Sunak studerade filosofi, ekonomi och politik i Oxford och senare vid Stanford i Kalifornien, USA.

Han var brittisk finansminister i Boris Johnsons konservativa regering mellan februari 2020 och juli 2022, då han avgick och efterträddes av Nadhim Zahawi. I sitt avgångsbrev förklarade Sunak att han saknade förtroende för Boris Johnson och att de två saknade samsyn på hur regeringens finanspolitik bör se ut.

Rishi Sunak är hindu och född i en indisk-punjabisk familj. Tillsammans med sin fru sedan 2009, Akshata Murty, har han döttrarna Krishna och Anoushka. Modedesignern Akshata Murty, som av brittiska medier kallats "rikare än drottningen", är dotter till grundaren av den indiska it-jätten Infosys och driver själv ett riskkapitalbolag.

Den 24 oktober 2022 blev Sunak Tories nye ledare. Därmed blir han även Storbritanniens nye premiärminister – den tredje att inneha posten på sju veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!