Truss: Leder partiet i nästa val

Liz Truss tänker sitta kvar som Storbritanniens premiärminister, och föra den politik hon hela tiden pratat om. Men hon ber om ursäkt för de misstag som begåtts. –Jag tar mitt ansvar och jag är ledsen för misstagen, vi gick för långt för fort, säger hon till BBC.

Storbritanniens premiärminister Liz Truss. Bild från i fredags.

Storbritanniens premiärminister Liz Truss. Bild från i fredags.

Foto: Daniel Leal/AP/TT

Storbritannien2022-10-17 23:39

Liz Truss sitter löst som premiärminister och Konservativa partiets ledare, om man ska gå efter alla rykten som sprids runt regeringskvarteren i Westminster och i de brittiska medierna.

Men inget av det stämmer, om man får tro Truss själv. I en intervju med BBC på måndagskvällen slår hon ifrån sig anklagelser om misstag, och att hon borde ha avgått samtidigt som Kwasi Kwarteng – finansministern som hon sparkade i fredags.

– Jag står fast vid min vision, men vi måste lägga fram den på ett nytt sätt, säger hon.

"Inte helt perfekt"

Truss medger att hennes dryga månad vid makten på Downing Street "inte har varit helt perfekt", men säger också att hon har "rättat till" de fel hon begått.

– Att erkänna att man gjort fel är det yttersta beviset på att man är en ärlig politiker. Jag har gjort det och nu är det dags att leverera.

Tidigare på måndagen hade hon tvingats till en helomvändning för sin skattepolitik. Den nye finansministern Jeremy Hunt gjorde vad han kallade "en historisk vändning" och rev upp i princip alla de tidigare planerade skattelättnader som hade velat se.

Satt tyst

När Hunt under tidig kväll presenterade sin plan i underhuset satt en samlad Truss vid hans vänstra sida och tittade ner, till synes utan att reagera. Hon lämnade sedan kammaren utan att säga ett ord.

Premiärministern hade till mångas förvåning inte ens varit närvarande under den första timme som underhuset var samlad för bland annat premiärministerns frågestund.

I stället fick majoritetsledaren Penny Mordaunt svara på frågor, som när de inte var berömmande från egna partimedlemmar alla var på temat "Varför är inte premiärministern här och försvarar sitt agerande" och "Borde hon inte avgå?".

Men det är alltså inte något alternativ hon ens funderar över, säger hon till BBC.

– Jag tänker leda partiet i nästa val.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!