Två kvar i brittisk ledarstrid – Sunak favorit

Den tidigare finansministern Rishi Sunak och utrikesminister Liz Truss gör upp om ledarskapet i det Konservativa partiet och därmed premiärministerposten i Storbritannien. Biträdande handelsminister Penny Mordaunt slogs ut i omröstningen.

Rishi Sunak är favorit till att ta över efter Boris Johnson. Arkivbild.

Rishi Sunak är favorit till att ta över efter Boris Johnson. Arkivbild.

Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Storbritannien2022-07-20 05:21

Sunak har fått flest röster i samtliga omröstningar om partiledarskapet och var favorit till att säkra en kandidatur till slutomgången. Även i slutomgången fick han flest röster, 137 stycken, medan Liz Truss fick 113.

Penny Mourdant fick 105 röster och är därmed ute ur leken. I ett uttalande tackade hon sina anhängare och sade att hon står i tacksamhetsskuld till vänner och kollegor som har stöttat henne.

Redo för rivstart

Liz Truss tackade i ett uttalande också sina konservativa kollegor för deras stöd och tillade att hon är "redo att göra en rivstart från dag ett", syftande på om hon väljs till ny Toryledare.

Rishi Sunaks kampanjstab säger i ett uttalande: "Det här är verkligen ett starkt resultat med ett klart mandat från ledamöterna" och att Sunak är den "lämpligaste personen" att vinna över Labour i nästa val.

BBC kommer på måndag att arrangera en tv-debatt mellan de två återstående kandidaterna, som också kommer att kampanja för ledarskapet de närmaste veckorna.

Vem som slutligen väljs till partiledare avgörs under sommaren genom poströstning av de drygt 160 000 Torymedlemmarna. Resultatet ska tillkännages den 5 september.

"Bojo" tackade för sig

Den avgående Toryledaren Boris Johnson höll sin sista frågestund som premiärminister i brittiska underhuset under onsdagen och förklarade "uppdraget till stor del avklarat".

Han uppmanade sin efterträdare att "hålla sig nära amerikanerna, stå upp för ukrainarna, stå upp för frihet och demokrati överallt" men även att sänka skatterna och avreglera där det går, rapporterar AFP.

Hans sista ord var "hasta la vista baby" innan han lämnade kammaren till stående ovationer från de konservativa parlamentsledamöterna.

Fakta: Kandidaterna som återstår

Rishi Sunak, 42 år, tidigare finansminister:

Har suttit i parlamentet sedan 2015 och har gjort en snabb karriär inom partiet. Han utsågs till finansminister 2020 i Boris Johnsons regering.

Det var Sunak som tillsammans med den tidigare hälsoministern Sajid Javid satte i gång den våg av avhopp från Johnsons regering som senare ledde till hans fall.

Är född i Southampton i södra England. Hans föräldrar kommer ursprungligen från Indien och emigrerade till England på 60-talet.

Sunak är en av Storbritannien rikaste människor tillsammans med sin fru Akshata Murty, som är dotter till en indisk miljardär.

Liz Truss, 46 år, utrikesminister:

Populär bland konservativa väljare i landet. Har utformat sin image efter den tidigare premiärministern Margaret Thatcher.

Som utrikesminister har hon stått i centrum för Storbritanniens stöd till Ukraina och västs sanktioner mot Ryssland.

Är född i Oxford som dotter till en matematikprofessor och en sjuksköterska. Är gift med Hugh O´Leary med vilken hon har två tonårsdöttrar.

Om Truss vinner kommer hon att bli Storbritanniens tredje kvinnliga premiärminister.

Källa: AP, BBC, TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!