UD-bråk efter våldsam dragkamp vid konsulat

Storbritannien och Kina har hamnat i diplomatiskt gräl efter en våldsam dragkamp kring en demonstrant vid konsulatet i Manchester.

Dragkamp vid grinden till Kinas konsulat i Manchester på måndagen.

Dragkamp vid grinden till Kinas konsulat i Manchester på måndagen.

Foto: Matthew Leung/The Chaser News/AFP/TT

Storbritannien2022-10-18 08:04

Det var i måndags som mannen misshandlades vid grindarna till Kinas konsulat. Kina hävdar att personal skyddade anläggningen från intrång, medan såväl demonstranten själv som Manchesterpolisen säger att konsulatets anställda drog in mannen på kinesiskt område för att slå honom.

Utrikesdepartementet i London kallade på tisdagen till sig Kinas charge d'affaires för en uppläxning.

– Vi klargjorde vår ståndpunkt för de kinesiska myndigheterna: Att rätten till fredliga demonstrationer måste respekteras i Storbritannien, säger Zac Goldsmith, minister utan portfölj på UD.

Samtidigt förklarade motsvarande departementet i Peking att "bråkmakare" tagit sig in på konsulatsområdet.

– Brott mot lugnet och värdigheten på Kinas ambassader och konsulat utomlands kommer inte att tolereras, sade talesmannen Wang Wenbin.

"Spöade mig"

I demonstrationen deltog ett 40-tal aktivister som ville uppmärksamma bristen på demokrati i det allt hårdare hållna Hongkong, en aktion tajmad med att Kinas kommunistregim håller partikongress.

Konsulatspersonal iförd munskydd kom ut och bråk utbröt om demonstranternas plakat.

– De släpade in mig och spöade mig, säger demonstranten i fråga till BBC.

Manchesterpolisen beskriver också hur en grupp män drog in en av demonstranterna på konsulatets område – och att poliser tvingades ingripa och föra i väg mannen därifrån. Bilder visar hur en grupp män drar i mannens hår och huvud, medan en polis drar honom åt andra hållet i ena armen.

"Kaos till ordning"

Mannen, som är i 30-årsåldern, skadades till den grad att han fick stanna på sjukhus över natten. Manchesterpolisen utreder händelsen, men inga gripanden har gjorts.

Under den pågående partikongressen i Peking har Kinas president Xi Jinping lovordat en övergång "från kaos till ordning" i tidigare självstyrande Hongkong.

Där hölls för några år sedan enorma demonstrationer för demokrati och mot Kinas växande inflytande, men de slogs ned och oppositionella röster har fängslats eller drivits i exil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!