Uppgift: Vägrade lockdown då "bara gamla dog"

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är i blåsväder igen – ännu en gång efter påståenden från den tidigare chefsrådgivaren Dominic Cummings. Johnsons hantering av pandemin ifrågasätts nu alltmer.

Inte längre förtrogna. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har fått utstå upprepade attacker från sin tidigare rådgivare Dominic Cummings (till vänster i bild). Arkivbild.

Inte längre förtrogna. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har fått utstå upprepade attacker från sin tidigare rådgivare Dominic Cummings (till vänster i bild). Arkivbild.

Foto: Matt Dunham/AP/TT

Storbritannien2021-07-20 11:20

Enligt Cummings motsatte sig Johnson en andra nedstängning av landet med hänvisning till att de flesta som dör i viruset är över 80. I en intervju med BBC hävdar Cummings, som var premiärministerns rådgivare till november, att hans tidigare chef satte sina egna politiska intressen framför människors liv.

I ett Whatsapp-meddelande i höstas skrev premiärministern, enligt Cummings, att de flesta som dör av viruset är äldre än den genomsnittliga förväntade livslängden.

"Så få covid och lev längre", fortsätter meddelandet från Johnson.

Vill se utredning

Exchefsrådgivaren uppger att premiärministern upprepade gånger dömde ut den första nedstängningen av landet i mars 2020 och kallade åtgärden "katastrofal".

"Jag köper inte längre all detta om att (det brittiska sjukvårdssystemet) NHS är överbelastat. Hörrni, jag tror att vi måste tänka om ... Det finns max tre miljoner i det här landet som är över 80", skrev Johnson enligt Cummings.

Det är den senaste av Cummings attacker på regeringen sedan han lämnade sin post. Han uppmanar nu de brittiska parlamentsledamöterna att kräva en utredning om Johnsons hantering.

Injicera viruset i tv

Tidigare har han bett om ursäkt för regeringens hantering av coronapandemin och hävdat att Johnson ljugit om vilken strategi regeringen hade för att hantera pandemin.

I maj uppgav Cummings att Johnson tidigt 2020 varit så skeptisk till covid-19 att han övervägde att ta en injektion med viruset i direktsänd tv.

Boris Johnson har fått utstå kraftig kritik för sin hantering av viruset. Måndagens återöppning av England, i brittiska medier kallad "frihetsdagen", skedde samtidigt som virussiffrorna stiger snabbt i landet. Krav på munskydd och kapacitetstak för barer och restauranger är nu slopade, liksom regler för hur många människor som får umgås tillsammans.

Fakta: Omstridd brexitstrateg

Dominic Cummings, som var en av hjärnorna bakom kampanjen för att få Storbritannien att lämna EU, utsågs till chefsrådgivare av Boris Johnson då han tillträdde som premiärminister 2019.

Cummings bidrog till att föra Johnson och Konservativa partiet till en storseger i valet i december samma år, men hans stora inflytande och egensinnighet sägs ha lett till spänningar i Johnsons stab. Han väckte också negativ uppmärksamhet då han i början av pandemin åkte på en resa genom landet med sin familj, samtidigt som strikta restriktioner gällde.

Cummings höll till en början en låg profil efter att ha slutat sitt arbete för premiärministern i november 2020. Först i april 2021 bröt han tystnaden, då han i ett blogginlägg anklagade Johnson för att ha försökt använda sitt partis pengar för att renovera sin våning på Downing Street. Cummings har sedan dess riktat flera andra anklagelser mot sin tidigare chef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!