Utmaning när landet öppnar: Låta folk ta ansvar

Storbritannien öppnar för nattklubbar, tar bort krav på covidpass och lättar snart på reserestriktioner. Britterna ska nu behandla covid-19 samma sätt som en influensa.
–Nu är utmaningen att låta folket ta över ansvaret, säger professor David Heymann.

David Heymann. Arkivbild.

David Heymann. Arkivbild.

Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Storbritannien2022-01-27 05:14

I det tidigare hårt coviddrabbade Storbritannien lättar man nu löpande på restriktionerna. I England behöver man från och med torsdag inte visa upp något covidpass på evenemang och kravet på munskydd har tagits bort, men rekommenderas där det är trångt.

I Nordirland öppnade nattklubbarna i onsdags för den som har vaccinerat sig och i Skottland behöver man inte längre hålla avstånd eller sitta ner på barer eller pubar. Även i Wales öppnar nattklubbarna på fredag och restriktioner på pubar, restauranger och biografer tas bort.

97 procent av Storbritanniens befolkning bedöms ha något slags immunitet mot viruset i Storbritannien – antingen genom vaccinering, att man varit sjuk eller både och, säger David Heymann, professor i infektionsepidemiologi vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, till TT.

– Det gör att sjukdomen blir mindre allvarlig, även med omikronvarianten. Vi ser att immuniteten hos befolkningen, än så länge, fungerar väldigt väl för att hålla sjukdomen på en mindre allvarlig nivå.

Lättar reseregler

Den 4 februari lättas dessutom reserestriktionerna – de med giltiga vaccinpass behöver då inte längre covidtesta sig vid in- eller utresa från Storbritannien. Även karantänsregler för ovaccinerade lättas.

Bedömningen att coronaviruset kommer att finnas kvar under lång tid framöver har lett till utvecklingen av en kontrollapparat som ska fortsätta följa virusets utveckling, dess mutationer, eventuella nya klusterutbrott och behovet av att införa nya lokala restriktioner, säger Heymann.

– Så de behandlar det här nu på samma sätt som influensa eller andra sjukdomar, som en endemisk infektion, bedömer Heymann.

Frågan är inte huruvida pandemin har övergått i en endemi eller inte, utan hur landet hanterar covid-19, enligt honom.

– Det finns ingen magisk formel för när det kan kallas en endemi, men säkert är att det har gått genom hela befolkningen och de flesta ser det som en endemi.

Danmark gör en liknande bedömning. Från och med februari klassas inte längre covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom och då lyfts också samtliga restriktioner i landet.

– Regeringen klev, initialt, in brutalt i många länder och nu är utmaningen att låta folk ta över ansvaret, säger Heymann.

Hårt drabbade

Storbritannien är ett av de länder som drabbats värst av covid-19 i Europa. Över 150 000 människor har dött med sjukdomen under pandemin. Men trots att smittan ökat drastiskt under omikronvågen har inte antalet sjukhusinläggningar eller dödsfall varit i närheten av nivåerna under första och andra vågen. De steg visserligen kraftigt runt årsskiftet men har nu stabiliserats och börjat gå ned.

Enligt Heymann måste man sluta titta på antalet positiva testresultat, eftersom de i de allra flesta fall inte längre innebär allvarlig sjukdom, och i stället följa situationen inom vården och antalet dödsfall noga.

– Så länge det går att kontrollera och regeringen håller koll på det, så får vi lära oss att leva med det här viruset.

Covid-19 i Storbritannien

Antalet inrapporterade dödsfall med covid-19 i Storbritannien låg mellan 900 och drygt 1 000 under en vecka i början av april 2020.

Dödsfallen minskade under sommaren men tog fart igen under hösten. Under flera veckor i januari 2021 pendlade dödssiffran mellan 900 och över 1 300 dagligen. Som mest rapporterades 1 359 personer avlidna på en dag.

I december 2020 började Storbritannien vaccinera sin befolkning mot covid-19.

I februari 2021 sjönk dödssiffrorna. När omikronvarianten fått fäste slog smittspridningen rekord globalt – och i Storbritannien.

Dödsfallen i Storbritannien ökade igen under hösten, men ligger på jämförelsevis låga nivåer. Under vintern 2021–2022 är den högsta inrapporterade dödssiffran på en dag hittills 268 personer. Sett från en sjudagarsperiod har antalet dödsfall nu börjat minska.

Sammanlagt har drygt 154 000 människor med covid-19 dött i Storbritannien. Runt 84 procent har fått minst två vaccindoser.

Källa: Brittiska regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!