Värmeböljan i Västeuropa fortsätter och temperaturerna väntas nu stiga till rekordnivåer i Frankrike och Storbritannien, efter att hettan slagit hårt mot framför allt Spanien och Portugal de senaste tio dagarna.
Det franska väderinstitutet har satt 15 regioner i västra delen av landet i högsta beredskap för extrema temperaturer.
– I några områden i sydväst kommer det att bli en värmeapokalyps, säger meteorologen François Gourand till AFP.
I staden Brest vid Atlantkusten uppmättes på måndagen 39,3 grader Celsius, flera grader högre än den tidigare rekordnoteringen. Nytt rekord sattes även i Nantes i västra Frankrike där kvicksilvret steg till 42 grader.
Uppemot 43 grader
I Storbritannien har den nationella vädertjänsten Met Office utfärdat en så kallad "röd varning" för extrema temperaturer i stora delar av England.
– Det går inte att utesluta 41 grader. Vi har till och med några 43:or i beräkningsmodellerna men vi hoppas att det inte når så högt, säger Met Office-chefen Penelope Endersby till AP.
I Kew Gardens i sydvästra London steg temperaturen på måndagseftermiddagen till 37,5 grader. Det nuvarande brittiska värmerekordet, 38,7 grader, uppmättes 2019 i Cambridge, enligt AFP.
På Lutons flygplats norr om London stoppades flygtrafiken sedan värmen lett till skador på landningsbanan.
London väntas bli en av de varmaste platserna i världen under måndagen med temperaturer högre än i Karibien, rapporterar BBC.
Vissa skolor har fått stänga medan andra förberett särskilda vattenbad och duschar för att hjälpa eleverna att svalka sig. Tågoperatörer avråder från icke nödvändiga resor då hettan befaras orsaka stora störningar i trafiken. Även sjukvården påverkas i och med att vissa läkarbesök ställts in.
Risk för torka
Extremhetta råder även på andra håll i Europa, bland annat i Spanien och Portugal, där höga temperaturer och brist på regn de senaste tio dagarna lett till hundratals bränder.
Spaniens miljöminister Teresa Ribera beskriver sitt land som "bokstavligen i skottlinjen" under klimatsamtal i Berlin. I Portugal, som i torsdags nådde rekordtemperaturen 47 grader för juli, drog svalare väder in under måndagen och gav lite andrum.
I en vetenskaplig rapport från EU-kommissionen varnas för att 46 procent av EU:s territorium riskerar att drabbas av torka under juli, varav 11 procent på den högsta larmnivån.
Italien är hårdast drabbat med floden Po vars vattennivå är den lägsta på 70 år, vilket slagit hårt mot jordbruket. I Spanien är volymerna i vattenreservoarerna 31 procent lägre än genomsnittet det senaste decenniet. Forskarna varnar för att vattenbristen och extremvärmen även hotar spannmålsskördarna i Frankrike, Portugal och Rumänien.