Vid Lord Mayors årliga bankett i London riktade den brittiske premiärministern Rishi Sunak uppmärksamheten mot Kina. Han beskrev landet som en utmaning för britternas värderingar och intressen, en utmaning som växer sig mer akut i takt med Kinas rörelse mot det auktoritära.
Därför behöver bemötandet gentemot Kina utvecklas, resonerar Sunak.
– Låt mig vara tydlig, den så kallade gyllene tidsåldern är över, tillsammans med den naiva idén att handel automatiskt leder till sociala och politiska reformer.
Vill fördjupa partnerskap
Han undvek däremot att beskriva Kina som ett hot, men lovade att stå upp mot globala konkurrenter med "robust pragmatism", som inte bara innebär tekniksatsningar och vapeninvesteringar.
– Men genom att dramatiskt öka kvaliteten och djupet i våra partnerskap med likasinnade allierade runt om i världen, sade Sunak, och nämner bland annat USA, Kanada, Australien och Japan.
Han kritiserade också Kina för att slå ned de omfattande protesterna i landet i stället för att lyssna på dem, och krävde att medier och politiker måste få belysa sådana problem utan risk för sanktioner.
"Väst inte svagt"
Sunak säger att det fanns en bild av Västvärlden som svag efter Kabuls fall, pandemin och den ekonomiska krisen, men att Västs stöd för Ukraina bevisat motsatsen.
– Sverige och Finland går med i Nato, Tyskland ökar sin försvarsbudget och partners så långt bort som Australien, Japan och Sydkorea står vid vår sida.