Dödstal stiger snabbt i oroligt Sudan

Våldet dundrar vidare i den militära maktkampen i Sudans huvudstad Khartum och antalet dödsoffer stiger. USA och Storbritannien kräver att vapnen läggs ned omedelbart.

Två flygplan står i brand på Khartums internationella flygplats på söndagen, på denna satellitbild tagen av företaget Planet Labs PBC.

Två flygplan står i brand på Khartums internationella flygplats på söndagen, på denna satellitbild tagen av företaget Planet Labs PBC.

Foto: Planet Labs PBC via AP/TT

Sudan2023-04-17 08:54

Explosioner ljöd i Khartum och dess tvillingstad Omdurman på måndagsmorgonen, efter flera dagars strider mellan den sudanesiska armén och de halvmilitära RSF-styrkorna.

Ytterligare 41 civila dödades under söndagen, räknar läkarorganisationen Sudan doctor's syndicate till. Det totala antalet dödade civila är därmed 97 och ännu fler har skadats.

I tillägg till det antas åtminstone tiotals stridande ha dödats på vardera sida.

Generaler är rivaler

Striderna bröt ut i slutet av förra veckan, efter att en schism inom Sudans militära styrkor växt sig stor under en tid.

På ena sidan står landets reguljära armé, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan. På andra sidan står de paramilitära RSF-styrkorna, som har verkat vid sidan av armén och som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo. De tog makten i Sudan i en gemensam militärkupp 2021, men sedan har relationerna surnat.

Allt som allt beräknas både armén och RSF ha tiotusentals stridande på plats i huvudstadsområdet. I striderna används kulsprutor monterade på fordon, stridsfordon och stridsflygplan. Den sudanesiska militären har låtit flygvapnet anfalla olika platser i Khartum.

På söndagen sade sig parterna ha kommit överens om att öppna en humanitär korridor för att låta människor fly striderna, men inte mycket tydde på att en sådan kom till stånd.

"Fullt krig"

Människor i och kring Khartum vittnar om ett konstant skjutande, medan en skarp krutlukt sprider sig i staden.

– De skjuter mot varandra på gatorna, säger människorättsjuristen Tahani Abass, som bor i kvarteren kring militärens högkvarter, till AP.

– Det är fullt krig i bostadsområden.

USA och Storbritannien manar till nedtrappning.

Länderna är djupt oroade över att striderna går ut över civila, skakar om Sudan som land och potentiellt också regionen, meddelar utrikesministrarna Antony Blinken (USA) och James Cleverly (Storbritannien) i ett gemensamt pressmeddelande. De riktar sig till de ledande generalerna på båda sidor och anför att dessa måste nå ett "omedelbart eldupphör och återgå till samtal".

Fakta: RSF

RSF (Rapid support forces) bildades 2013 ur janjawidmiliserna – väpnade grupper som Sudans tidigare diktator Omar al-Bashir hade skickat ut för att sprida skräck och slå ned upproret i konflikthärjade Darfur i västra Sudan på 00-talet.

Den paramilitära gruppen anklagas för flera krigsförbrytelser, som våldtäkt och mord på civila. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch bör RSF:s övergrepp i Darfur klassas som brott mot mänskligheten. Flera hundratusen människor dödades i Darfurkonflikten och miljoner drevs på flykt.

Gruppens styrkor beräknas av vissa bedömare ha så många som 100 000 medlemmar.

2015 anslöt sig runt 40 000 av medlemmarna till den saudiledda militäralliansen i Jemen. Soldater från RSF har också sänts till Libyen.

RSF var med och fällde diktatorn Omar al-Bashir våren 2019. Gruppen var också med i den andra militärkuppen 2021, där man tillsammans med den reguljära militären stoppade den pågående övergångsperioden mot ett demokratiskt Sudan.


Fakta: Sudan

Sudan har ett förflutet som brittisk koloni. Genom Nilen spelade landet en viktig geostrategisk roll för bland annat bevattningen i Egypten.

Sudan blev självständigt 1956, därefter följde decennier av konflikter och inbördeskrig. I juli 2011 delades landet och Sydsudan bildades. Tvister och oroligheter har fortsatt härja området.

2019 störtades den hårdföre presidenten Omar al-Bashir, som hade styrt landet sedan 1989, efter omfattande protester. al-Bashir har åtalats av internationella brottmålsdomstolen ICC för krigsbrott i provinsen Darfur.

Efter Omar al-Bashirs fall etablerades ett övergångsstyre i form av ett civil-militärt råd och en civil regering.

Den 25 oktober 2021 genomförde militären en kupp och avsatte det civila styret.

Det oljerika Sudan har omkring 44 miljoner invånare.

Källa: UI/Landguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!