Frankrike stänger sin ambassad i Sudan, meddelar landets utrikesministerium.
Den franska beskickningen i Khartum kommer att vara stängd "tills vidare", enligt franska UD, och kommer inte längre att fungera som en samlingspunkt för de utlänningar som försöker lämna Sudan.
Hundratals utländska medborgare har hittills flugits ut ur Sudan, och många flyr också från huvudstaden Khartum i en lång FN-konvoj.
– Det har varit en lång helg för att försöka få ut vårt folk från Sudan. Det har varit en komplicerad insats, men också en framgångsrik insats, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell på väg in till dagens EU-utrikesministermöte i Luxemburg.
– Jag kan inte ge den exakta siffran, men det är fler än 1 000, säger Borrell om antalet EU-medborgare och andra som kunnat evakueras.
Även EU:s ambassadör har lämnat huvudstaden – men inte landet, berättar utrikeschefen.
– Kaptenen är den sista som lämnar skeppet. Han är i Sudan, men inte längre i Khartum.
Biståndschef ute
Allt fler länder evakuerar nu sina medborgare från Sudan. Sverige har fått ut 25 personer och Finland ett tiotal.
Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) skriver i ett mejl till nyhetsbyrån Ritzau att 15 danskar evakuerades med flyg under natten. Enligt Løkke Rasmussen flögs danskarna ut ur Khartum under en fransk koordinerad insats med olika evakueringsplan.
Irland har fått ut ett 50-tal medborgare, berättar utrikesminister Michéal Martin inför EU-mötet i Luxemburg. För Rumänien är siffran nio, säger kollegan Bogdan Auresco.
Belgiens Hadja Lahbib berättar i sin tur att åtta belgare lämnat Sudan, däribland EU:s biståndschef i landet, Wim Fransen, som skottskadades under oroligheterna för en dryg vecka sedan.
"EU kan göra mer"
Evakueringsförsöken försvåras av de pågående hårda sammandrabbningarna vid den internationella flygplatsen i Khartum, där paramilitära RSF för närvarande har kontrollen.
Över 420 människor har dödats och tusentals skadats i striderna, enligt FN, som nu befarar en annalkande humanitär katastrof i en av världens fattigaste nationer.
– Vi får inte bara tänka på våra egna medborgare utan också vanligt folk i Khartum som behöver hjälp. EU kan göra mer och också koordinera med FN och FN:s humanitära organ, säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på plats i Luxemburg.
Belgiska kollegan Lahbib betonar också oron på andra platser i landet, som exempelvis Darfur.
– Där har folk lidit i mer än 20 år. Vi måste skyndsamt få till en vapenvila så att makten kan återgå i civila händer, säger Lahbib.
Norge och Tyskland
Från Norge har ett utryckningsteam skickats till Djibouti för att bistå under evakueringen av personal från Sudan. Teamet har tidigare erfarenhet av insatser i liknande kriser, skriver NTB.
Från Tyskland meddelar landets utrikesdepartement att ett militärplan med 101 personer som arbetat vid den tyska ambassaden i Sudan och familjemedlemmar till dessa har landat i Berlin.
"Ytterligare evakueringsflyg planeras så länge säkerhetsläget kräver det", skriver tyska UD på Twitter.
I söndags flög också USA och Storbritannien ut ambassadpersonal från landet, och även Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien har genomfört evakueringsinsatser.