FN: Tre hjälparbetare dödade i Sudan

Striderna mellan armén och halvmilitära RSF i Sudan går in på andra dygnet. Minst 56 civila rapporteras ha dödats och FN larmar om att tre personer inom livsmedelsprogrammet WFP har dödats i den problemtyngda provinsen Darfur.

När oroligheterna går in på sin andra dag stiger röken över de centrala delarna av Sudans huvudstad Khartum.

När oroligheterna går in på sin andra dag stiger röken över de centrala delarna av Sudans huvudstad Khartum.

Foto: Marwan Ali/AP/TT

Sudan2023-04-16 02:40

FN:s särskilde sändebud för Sudan, Volker Perthes, fördömer dödandet av de tre anställda och säger att "civila och biståndsarbetare inte ska vara mål".

Det är oklart om de tre dödsoffren är bland de sammanlagt 56 civila som hittills dödats i de senaste dagarnas oroligheter och som läkarorganisationen CCSD rapporterat om. Utöver det ska ett stort antal soldater och RSF-medlemmar ha dödats.

"Har levt i skräck"

Vägarna runt Khartum har stängts av tillsammans med större broar. I sociala medier delar folk bilder av kulhål i väggar och uppmaningar att hålla sig inne, något även armén och RSF upprepat.

Farouq Hassan håller ändå sitt bageri öppet.

– Vi försöker få allt att funka och gå ihop trots att strömmen och vattnet är avstängda.

Han är rädd för att utdragna strider kommer att driva det redan ekonomiskt sargade Sudan in i en än djupare kris.

– Om jag inte kan fylla på med mjöl kommer mitt förråd att vara slut inom 48 timmar.

43-åriga Sanaa Mohamed väcktes av striderna på lördagen.

– Vi har levt i skräck sedan i går. Explosionerna skrämde slag på mina barn, berättar hon när hon snabbt vågat sig ut för att köpa bröd.

Både armén och RSF säger sig ha tagit kontroll över strategiskt viktiga platser i Khartum och andra delar av landet, uppgifter som inte kunnat kollas av oberoende källor.

Trots växande tryck från omvärlden visar ingen sida tecken på att vilja förhandla.

Uppmaningar till eldupphör

USA:s utrikesminister, FN:s generalsekreterare, liksom ledarna för Arabförbundet och Afrikanska unionen har alla uppmanat sidorna att avbryta striderna. FN:s säkerhetsråd, som är oenigt om flera andra kriser i världen, uppmanade till ett omedelbart eldupphör och återgång till dialog.

2021 genomfördes en RSF-stödd militärkupp i landet. Parterna har sedan dess samarbetat med intentionen att RSF skulle integreras i den reguljära armén.

Efter lördagens strider kräver nu armén i stället att RSF upplöses, vilket spär på oron för ett nytt inbördeskrig.

Svenska utrikesdepartementet utfärdade på lördagskvällen en reseavrådan till Sudan på grund av oroligheterna i landet.

Fakta: RSF

RSF (Rapid Support Forces) bildades 2013 ur janjawidmiliserna, som på Sudans uppdrag brutalt bekämpade rebellerna i Darfur.

Den paramilitära gruppen anklagas för flera krigsförbrytelser, som våldtäkt och mord på civila. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch bör RSF:s övergrepp i Darfur klassas som brott mot mänskligheten.

2015 anslöt sig runt 40 000 av medlemmarna till den saudiledda militäralliansen i Jemen. Soldater från RSF har också sänts till Libyen.

Källor: NTB, BBC


Fakta: Sudan

Sudan har ett förflutet som brittisk koloni. Genom Nilen spelade landet en viktig geostrategisk roll för bland annat bevattningen i Egypten.

Sudan blev självständigt 1956, därefter följde decennier av konflikter och inbördeskrig. I juli 2011 delades landet och Sydsudan bildades. Tvister och oroligheter har fortsatt härja området.

2019 störtades den hårdföre presidenten Omar al-Bashir, som hade styrt landet sedan 1989, efter omfattande protester. al-Bashir har åtalats av internationella brottmålsdomstolen ICC för krigsbrott i provinsen Darfur.

Efter Omar al-Bashirs fall etablerades ett övergångsstyre i form av ett civil-militärt råd och en civil regering.

Den 25 oktober 2021 genomförde militären en kupp och avsatte det civila styret.

Det oljerika Sudan har omkring 44 miljoner invånare.

Källa: UI/Landguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!