Ett tre dygn långt eldupphör mellan de två stridande parterna i landet inleddes efter midnatt på tisdagen, men upprätthölls inte fullt ut. Attacker mot militärt strategiska platser har fortsatt, sade FN:s särskilde sändebud för landet Volker Perthes inför FN:s säkerhetsråd på tisdagen.
Den humanitära situationen i Khartum med omnejd är fortsatt svår, med akut brist på mat, vatten, mediciner och bränsle, enligt en FN-rapport.
Över 60 procent av alla vårdinrättningar i Khartum har tvingats stänga på grund av striderna, säger Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens. I huvudstaden är det bara 16 procent av vårdinrättningarna som fungerar normalt, enligt WHO-chefen.
Många flyr
Människor har fortsatt att fly huvudstaden under det utlysta eldupphöret. Över 450 människor har enligt FN dödats och fler än 4 000 har skadats i striderna som inleddes förra helgen.
Konflikten har skapat "en humanitär katastrof med civila som får bära bördan", enligt Perthes.
– De båda stridande parterna har stridit med förakt för krigets lagar och normer, attackerat tätbefolkade områden med liten hänsyn till civila, sjukhus eller till och med för fordon som förflyttar sårade och sjuka.
Under de hårda striderna har den krigsbrottsmisstänkte Ahmed Harun lyckats fly ur fängelset. Harun hade en framträdande roll i den störtade diktatorn Omar al-Bashirs regim och var efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för krigsbritt i Darfur. För medier i Sudan berättar han att han och andra från den tidigare regimen hade lämnat fängelset för att sätta sig i säkerhet.
"Känsla av lugn"
Trots fortsatt sporadiska sammandrabbningar vågade invånare i Khartum och Omdurman på onsdagen att lämna sina hem för att skaffa mat eller vatten och ställt sig i kö vid bagerier och mataffärer.
– Det finns en känsla av lugn i mitt område och i grannskapet, säger teförsäljaren Mahasen Ali som bor i Khartum.
– Men alla är rädda för vad som händer härnäst, säger hon.
FN:s generalsekreterare António Guterres upprepar sin oro för att konflikten ska sprida sig till andra länder i regionen.
– Sudan gränsar till sju länder, som alla antingen har varit inblandade i konflikter eller sett allvarliga civila oroligheter under det senaste decenniet, sade Guterres.