Fortsatta strider i Sudan trots eldupphör

De tunga striderna i Sudans huvudstad Khartum har lättat något sedan ett tillfälligt eldupphör utlysts. Men i grannstaden Omdurman har attackerande stridsflyg bekämpats med luftvärn under onsdagen.

Ett hus har jämnats till marken efter strider i Sudans huvudstad Khartum.

Ett hus har jämnats till marken efter strider i Sudans huvudstad Khartum.

Foto: Marwan Ali/AP/TT

Sudan2023-04-26 03:07

Ett tre dygn långt eldupphör mellan de två stridande parterna i landet inleddes efter midnatt på tisdagen, men upprätthölls inte fullt ut. Attacker mot militärt strategiska platser har fortsatt, sade FN:s särskilde sändebud för landet Volker Perthes inför FN:s säkerhetsråd på tisdagen.

Den humanitära situationen i Khartum med omnejd är fortsatt svår, med akut brist på mat, vatten, mediciner och bränsle, enligt en FN-rapport.

Över 60 procent av alla vårdinrättningar i Khartum har tvingats stänga på grund av striderna, säger Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens. I huvudstaden är det bara 16 procent av vårdinrättningarna som fungerar normalt, enligt WHO-chefen.

Många flyr

Människor har fortsatt att fly huvudstaden under det utlysta eldupphöret. Över 450 människor har enligt FN dödats och fler än 4 000 har skadats i striderna som inleddes förra helgen.

Konflikten har skapat "en humanitär katastrof med civila som får bära bördan", enligt Perthes.

– De båda stridande parterna har stridit med förakt för krigets lagar och normer, attackerat tätbefolkade områden med liten hänsyn till civila, sjukhus eller till och med för fordon som förflyttar sårade och sjuka.

Under de hårda striderna har den krigsbrottsmisstänkte Ahmed Harun lyckats fly ur fängelset. Harun hade en framträdande roll i den störtade diktatorn Omar al-Bashirs regim och var efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för krigsbritt i Darfur. För medier i Sudan berättar han att han och andra från den tidigare regimen hade lämnat fängelset för att sätta sig i säkerhet.

"Känsla av lugn"

Trots fortsatt sporadiska sammandrabbningar vågade invånare i Khartum och Omdurman på onsdagen att lämna sina hem för att skaffa mat eller vatten och ställt sig i kö vid bagerier och mataffärer.

– Det finns en känsla av lugn i mitt område och i grannskapet, säger teförsäljaren Mahasen Ali som bor i Khartum.

– Men alla är rädda för vad som händer härnäst, säger hon.

FN:s generalsekreterare António Guterres upprepar sin oro för att konflikten ska sprida sig till andra länder i regionen.

– Sudan gränsar till sju länder, som alla antingen har varit inblandade i konflikter eller sett allvarliga civila oroligheter under det senaste decenniet, sade Guterres.

Antal dödsfall rapporterade i Sudan 15–21 april 2023.
Antal dödsfall rapporterade i Sudan 15–21 april 2023.
Bakgrund: Två generaler strider om makten

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Båda generalerna gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott sedan de slagit ned demokratiskt motstånd.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där befolkningen tröttnat på hans styre.

Innan de kom på kant med varandra skapade generalerna ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!