Hungern i Sudan ökar lavinartat

Nästan dubbelt så många familjer i Sudan går hungriga sedan striderna mellan rivaliserande generaler inleddes i landet för ett halvår sedan. Tusentals människor har dödats och miljoner har tvingats lämna sina hem. Mer än hälften av dem som finns kvar i landet behöver i dag humanitär hjälp.

En man säljer bananer i huvudstaden Khartum. Arkivbild.

En man säljer bananer i huvudstaden Khartum. Arkivbild.

Foto: Marwan Ali/AP/TT

Sudan2023-10-19 02:00

"700 000 barn lider av allvarlig akut undernäring och 100 000 barn behöver livräddande behandling för akut undernäring med medicinska komplikationer", skriver FN-organen Världshälsoorganisationen WHO och Unicef i ett gemensamt uttalande.

De varnar för att ytterligare störningar i hälsosystemet kan leda till "oacceptabelt höga" antal dödsfall som skulle kunna förebyggas bland barn och utsatta befolkningsgrupper. I rapporten hänvisas till en prognos från Johns Hopkins-universitetet som indikerar att "minst 10 000 barn under fem år kan dö fram till slutet av 2023 på grund av den ökade matosäkerheten och störningar av viktiga tjänster", sedan konflikten bröt ut i mitten av april.

Över en miljon människor har flytt från landet för att söka skydd utomlands. Runt 4,5 miljoner andra är på flykt inom landet.

WHO och Unicef är oroliga för att kolera, mässlingen, malaria och denguefeber ska spridas.

– Vårdarbetare har inte betalats på flera månader. Förråden är uttömda. Kritisk infrastruktur är fortfarande under attack. Striderna måste upphöra nu, säger Mandeep O'Brien, Unicefs representant i Sudan.

Antalet interna flyktingar i Sudan var den 17 oktober drygt 4,5 miljoner enligt UNHCR.
Antalet interna flyktingar i Sudan var den 17 oktober drygt 4,5 miljoner enligt UNHCR.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!