Kuppgeneral fördöms efter hårdare maktgrepp

Kuppgeneralen Abdel Fattah al-Burhan i Sudan stärker sin makt, trots att han påstår att han förbereder övergång till demokratiskt styre. USA, EU och Storbritannien fördömer kuppledarens senaste tilltag.

Kuppledaren i Sudan, generalen Abdel Fattah al-Burhan. Arkivbild.

Kuppledaren i Sudan, generalen Abdel Fattah al-Burhan. Arkivbild.

Foto: Hussein Malla/AP/TT

Sudan2021-11-12 04:16

Enligt al-Burhan ska det civil-militära rådet styra Sudan i övergången till ett demokratiskt styre. Men rådet leds av honom själv och pro-demokratiska medlemmar utesluts.

Det nybildade styrande organet, kallat suveräna rådet, förkastas omedelbart av flera länder och ifrågasätts av FN.

I ett gemensamt uttalande säger USA, EU, Storbritannien, Norge och Schweiz att militärens agerande "underminerar löftet att hålla sig till den överenskomna ramverket för ett övergångsstyre".

"Djupt oroande"

Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres, beskriver i sin tur situationen som "djupt oroande".

Tillkännagivandet från Khartum kommer drygt två veckor efter att det tidigare övergångsstyret – som bestod av ett civil-militärt råd samt en civil regering – avsattes i en militärkupp. Samtidigt greps landets ledande politiker och premiärminister Abdalla Hamdok sattes i husarrest.

– Tiden för att hitta en fredlig lösning genom dialog håller på att rinna ut, varnade FN:s sändebud till Sudan under ett möte i säkerhetsrådet enligt en diplomatkälla.

Enligt informationsdepartementet i Sudan, lojalt mot det civila styret, ska rådets tillkännagivande ses som militärjuntans förlängda arm.

Vägrar ingå i militärstyre

Generalen al-Burhan har flera gånger sagt att hans intention är att överlåta makten till en civil regering, som han själv inte ska ingå i. Men pro-demokratiska grupper har sagt att de vägrar vara delaktiga i någon sorts styre som militären är inblandad i.

Sedan militärkuppen har omfattande demonstrationer brutit ut i Sudan. Militären har slagit ned på demonstrationerna med våld och enligt läkare på plats i huvudstaden och andra städer har minst 14 personer dödats.

Fakta: Sudan

Oljerika Sudan har ett förflutet som brittisk koloni. Genom Nilen spelade landet en viktig geostrategisk roll för bland annat bevattningen i Egypten. Landet har omkring 43 miljoner invånare och huvudstaden heter Khartum.

Sudan blev självständigt 1956, därefter följde årtionden av konflikter och inbördeskrig. I juli 2011 delades landet och Sydsudan bildades. Tvister och oroligheter har fortsatt härja området.

2019 störtades den hårdföre presidenten Omar al-Bashir, som hade styrt landet sedan 1989, av militären efter omfattande folkliga protester. al-Bashir har åtalats av internationella brottmålsdomstolen ICC för krigsbrott i provinsen Darfur.

Efter Omar al-Bashirs fall höll ett slags militärjunta fast vid makten, varpå protesterna fortsatte. I juni 2019 skedde en massaker i centrala Khartum där soldater sköt ihjäl fler än 120 människor som sittdemonstrerade.

Efter många om och men etablerades ett övergångsstyre i form av ett civil-militärt råd och en civil regering, i en kompromiss på väg mot ett demokratiskt statsskick.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!