Enligt al-Burhan ska det civil-militära rådet styra Sudan i övergången till ett demokratiskt styre. Men rådet leds av honom själv och pro-demokratiska medlemmar utesluts.
Det nybildade styrande organet, kallat suveräna rådet, förkastas omedelbart av flera länder och ifrågasätts av FN.
I ett gemensamt uttalande säger USA, EU, Storbritannien, Norge och Schweiz att militärens agerande "underminerar löftet att hålla sig till den överenskomna ramverket för ett övergångsstyre".
"Djupt oroande"
Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres, beskriver i sin tur situationen som "djupt oroande".
Tillkännagivandet från Khartum kommer drygt två veckor efter att det tidigare övergångsstyret – som bestod av ett civil-militärt råd samt en civil regering – avsattes i en militärkupp. Samtidigt greps landets ledande politiker och premiärminister Abdalla Hamdok sattes i husarrest.
– Tiden för att hitta en fredlig lösning genom dialog håller på att rinna ut, varnade FN:s sändebud till Sudan under ett möte i säkerhetsrådet enligt en diplomatkälla.
Enligt informationsdepartementet i Sudan, lojalt mot det civila styret, ska rådets tillkännagivande ses som militärjuntans förlängda arm.
Vägrar ingå i militärstyre
Generalen al-Burhan har flera gånger sagt att hans intention är att överlåta makten till en civil regering, som han själv inte ska ingå i. Men pro-demokratiska grupper har sagt att de vägrar vara delaktiga i någon sorts styre som militären är inblandad i.
Sedan militärkuppen har omfattande demonstrationer brutit ut i Sudan. Militären har slagit ned på demonstrationerna med våld och enligt läkare på plats i huvudstaden och andra städer har minst 14 personer dödats.