Milisledare i Haag nekar till brott i Darfur

Mord, våldtäkt, tortyr och plundring är några av de 31 krigsbrott och brott mot mänskligheten som Ali Kushayb anklagas för. Under tisdagen inleddes rättegången i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag, Nederländerna.

Internationella brottsdomstolen i Haag, Nederländerna. Arkivbild.

Internationella brottsdomstolen i Haag, Nederländerna. Arkivbild.

Foto: Peter Dejong/AP/TT

Sudan2022-04-05 13:07

Övergreppen ska ha begåtts under Darfurkonflikten 2003 och 2004 i Sudan. Under de åren dödades 300 000 personer i regionen och 2,5 miljoner tvingades på flykt, enligt FN, som kallade konflikten för "världens värsta humanitära kris".

Kushayb, som egentligen heter Ali Muhammad Ali Abd-al-Rahman, var enligt åklagare ledare för den fruktade milisen Janjawid, som var trogen den dåvarande diktatorn Omar al-Bashir och som härjade i Darfur. Al-Bashir, som störtades 2019, är sedan 2009 också efterlyst av ICC, men har ännu inte utlämnats.

Åtalet kopplar honom till 504 mord, 20 våldtäkter och för att ha varit delaktig i att driva 41 000 människor på flykt. Överlevare till attacker från Janjawidmilisen anklagar även Kushayb för att personligen ha torterat civila som tagits till fånga.

– Jag är oskyldig till alla anklagelser, säger den nu 72-årige mannen i rättssalen i Haag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!