Nya protester mot militärkuppen i Sudan

Protesterna mot militärkuppen i Sudan fortsätter. Kuppledaren Abdel Fattah al-Burhan säger att han inte kommer att ingå i en ny regering.

General Abdel Fattah al-Burhan, som leder militärjuntan i Sudan. Arkivbild.

General Abdel Fattah al-Burhan, som leder militärjuntan i Sudan. Arkivbild.

Foto: Marwan Ali/AP/TT

Sudan2021-11-07 19:25

Under söndagen samlades människor i bland annat huvudstaden Khartum och i Omdurman.

– Demonstranterna blockerade gatorna, tände eld på bildäck, protesterade mot militärstyret och skanderade att en civil regering är folkets val, säger Hoda Othman, som bevittnade protesterna i Obdurman.

I Khartum använde sudanesiska säkerhetsstyrkor tårgas mot demonstranter, berättar vittnen.

Sedan militärkuppen den 25 oktober har det varit stora protester runt om i landet. Det finns många rapporter om flera döda och hundratals skadade. Uppgifterna går isär om hur många demonstranter som dödats.

Men general Abdel Fattah al-Burhan, som leder militärjuntan, säger till Al Jazeera att militären inte varit inblandad i några dödsfall.

– Den sudanesiska militären dödar inte medborgare, det har tillsatts utredningskommittéer för att avslöja vad som har hänt, säger han.

Abdel Fattah al-Burhan säger vidare att han inte kommer att ingå i en ny regering som kommer efter en övergångsperiod.

Fakta: Sudan

Oljerika Sudan har ett förflutet som brittisk koloni. Genom Nilen spelade landet en viktig geostrategisk roll för bland annat bevattningen i Egypten. Landet har omkring 43 miljoner invånare och huvudstaden heter Khartum.

Sudan blev självständigt 1956, därefter följde årtionden av konflikter och inbördeskrig. I juli 2011 delades landet och Sydsudan bildades. Tvister och oroligheter har fortsatt härja området.

2019 störtades den hårdföre presidenten Omar al-Bashir, som hade styrt landet sedan 1989, av militären efter omfattande folkliga protester. al-Bashir har åtalats av internationella brottmålsdomstolen ICC för krigsbrott i provinsen Darfur.

Efter Omar al-Bashirs fall höll ett slags militärjunta fast vid makten, varpå protesterna fortsatte. I juni 2019 skedde en massaker i centrala Khartum där soldater sköt ihjäl fler än 120 människor som sittdemonstrerade.

Efter många om och men etablerades ett övergångsstyre i form av ett civil-militärt råd och en civil regering, i en kompromiss på väg mot ett demokratiskt statsskick.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!