Nytt hopp om vapenvila i Sudan

De stridande parterna i Sudan har gått med på en tre dagar lång vapenvila. Uppgifterna kommer efter en dag där striderna fortsatte med oförminskad styrka – trots flera uppmaningar om ett eldupphör under festhögtiden id al-fitr.

Rök fyller himlen över Sudans huvudstad Khartum på fredagen.

Rök fyller himlen över Sudans huvudstad Khartum på fredagen.

Foto: Maheen S/AP/TT

Sudan2023-04-21 18:54

Under fredagskvällen gav general Abdel Fattah al-Burhan det besked omvärlden bett om: Sudans armé går med på tre dagars vapenvila i samband med högtidlighållandet av id al-fitr i slutet på fastemånaden ramadan.

Tidigare hade de paramilitära RSF-styrkorna sagt sig villiga att gå med på ett tillfälligt avbrott i striderna.

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger i ett uttalande att han välkomnar vapenvilan men att han samtidigt är fullt medveten om att det råder stor misstro mellan parterna.

"Jag upprepar min uppmaning till båda sidor att pausa striderna så att civila tillåts ta hand om sig och sina familjer, och att de kan få tillgång till full humanitär hjälp", säger Blinken i uttalandet där han även kräver att alla civila, inklusive diplomatisk personal, ska ges möjlighet att nå säkerhet.

Såväl Blinken som FN:s generalsekreterare António Guterres hade uppmanat de båda motparterna att åtminstone under tre dagar upphöra med striderna.

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) manade parterna till "omedelbart och obehindrat humanitärt tillträde" för att kunna nå fram till dem som skadats, och understryker att detta är en"lagstadgad rättighet under den internationella folkrätten".

Över 400 döda

Men under fredagen fortsatte striderna, till en början i oförminskad styrka. Enligt nyhetsbyrån Reuters hördes även eldstrider efter de båda sidornas uppgifter om vapenvila. Därmed riskerade fredagens nedläggande av vapnen gå samma öde till mötes som tidigare vapenvilor, som alla bröts.

Över 400 människor har dödats och 3 500 skadats under striderna i Sudan, enligt Världshälsoorganisationen. Bland de bekräftade dödsfallen finns nio barn. Ytterligare 50 barn har skadats.

Under fredagen dödades även en FN-anställd hjälparbetare.

Flykt från huvudstaden

Tidigare på fredagen syntes general Abdel Fattah al-Burhan i tv för första gången sedan striderna inleddes för drygt en vecka sedan.

Iförd sin uniform och med sudanesiska flaggor i bakgrunden talade generalen om hur förlusterna och förstörelsen överskuggar festligheterna kring id al-fitr.

– Vi hoppas att vi ska komma ut ur denna pärs mer enade ... en enda armé, ett enda folk ... för ett folkstyre, sade generalen.

Sedan våldsamheterna blossade upp förra helgen har tusentals människor flytt huvudstaden Khartum och enligt FN har över 20 000 flytt Sudan.

Bakgrund: Två generaler strider om makten

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Bägge generaler gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott, när de slagit ned demokratiskt motstånd.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där sudaneser tröttnat på hans styre.

Innan de kom på kant med varandra skapade generalerna ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!