Samtal om eldupphör inleds i Saudiarabien

Sudans två stridande parter har inlett sitt första direkta samtal med varandra sedan konflikten eskalerade för tre veckor sedan.

Sudanesiska flyktingar när de i torsdags anlände till hamnen i Jidda i Saudiarabien. Arkivbild.

Sudanesiska flyktingar när de i torsdags anlände till hamnen i Jidda i Saudiarabien. Arkivbild.

Foto: Amr Nabil/AP/TT

Sudan2023-05-06 12:34

Samtalen äger rum i staden Jidda i Saudiarabien. I dem deltar också Storbritannien, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och USA.

Samtalen är ett diplomatiskt initiativ från Saudiarabien och USA. Syftet är att sätta stopp för striderna som har förvandlat bland annat Sudans huvudstad Khartum och till slagfält och drivit hundratusentals människor från sina hem.

I ett gemensamt uttalande uppmanar Saudiarabien och USA den sudanesiska armén och de paramilitära styrkorna RSF att "aktivt delta i samtalen mot ett eldupphör och ett slut på konflikten, vilket kommer att skona det sudanesiska folket lidande."

Saudiarabien har varit en aktiv medlare i Sudan sedan kuppen 2021 som stoppade en övergångsprocess till demokrati. Efter att de två styrande generalerna vände sig mot varandra i april har Jidda blivit ett nav för de sudaneser som evakuerats sjövägen från Sudan.

Enligt RSF och den sudanesiska armén ska samtalen ta upp bland annat humanitära korridorer, skydd till civil infrastruktur och en mekanism som ska övervaka eldupphör.

Flera avtal om eldupphör har redan ingåtts, men inget av dem respekterats.

Bakgrund: Två generaler strider om makten

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Båda generalerna gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott sedan de slagit ned demokratiskt motstånd.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där befolkningen hade tröttnat på hans styre.

Innan de kom på kant med varandra skapade generalerna ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!