Stridande Sudangeneraler öppnar för möte

De två stridande parterna i krigets Sudan – militären och milisen Rapid Support Force – uppges ha gått med på att mötas. FN varnar för att Sudans 25 miljoner invånare hotas av en än värre katastrof.

Sudans arméchef Abdel-Fattah Burhan. Arkivbild.

Sudans arméchef Abdel-Fattah Burhan. Arkivbild.

Foto: Marwan Ali/AP/TT

Sudan2023-12-10 20:10

Den östafrikanska samarbets- och utvecklingsorganisationen Igad meddelar att militärchefen Abdel-Fattah Burhan och generalen Mohamed Hamdan Dagalo, som leder paramilitära Rapid Support Force, har gått med på att mötas på tu man hand.

De två samverkade när diktatorn Omar al-Bashir störtades i en kupp våren 2019. Men samarbetet havererade för åtta månader sedan, inbördeskrig utbröt i april och brutala attacker har därefter ofta drabbat civila.

Uppgiften på söndagskvällen från Igad om en möjlig förhandling är det första tecknet på en möjlig vapenvila. Uttalandet innehöll inga uppgifter om tidpunkt eller plats för eventuellt möte.

Läget förvärrat

Under tiden förvärras läget kontinuerligt för de omkring 25 miljoner invånarna i Sudan.

Beräkningar från oberoende bevakare av kriget uppger att över 12 000 personer har dödats. Det faktiska dödstalet tros dock ligga långt över den siffran.

FN:s koordinator för humanitära insatser i landet, Clementine Nkweta-Salami, säger att hjälp når bara fram till en bråkdel av befolkningen och pengarna är snart slut.

I en AFP-intervju säger hon att det internationella stödet till hjälpinsatser är ringa, och att hjälppengarna snart är slut i "det glömda kriget"

Utvisar diplomater

Hittills har FN lyckats nå ungefär fyra miljoner av landets utsatta, trots att omkring sju miljoner betraktas som internflyktingar i landet.

På söndagen meddelade Sudans utrikesdepartement att 15 diplomater från Förenade arabemiraten förklaras som icke önskvärda och därmed måste lämna landet inom två dygn. uppger statliga nyhetsbyrån Suna.

Personer närstående militärregimen uppges ha anklagat Förenade arabemiraten för att stödja paramilitära Rapid Support Force.

Flyktingar i krigets Sudan. Arkivbild.
Flyktingar i krigets Sudan. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!