Strider i Sudan – fruktan för inbördeskrig

Minst tre civila rapporteras ha dödats under striderna mellan armén och halvmilitära RSF i Sudan. I huvudstaden Khartum hörs skottlossning och kraftiga explosioner. RSF hävdar att gruppen intagit flygplatsen och presidentpalatset – vilket tillbakavisas av den reguljära armén.

Rök stiger över Sudans huvudstad Khartum där strider pågått under lördagen.

Rök stiger över Sudans huvudstad Khartum där strider pågått under lördagen.

Foto: Marwan Ali/AP/TT

Sudan2023-04-15 10:29

Tunga strider mellan landets två rivaliserande militärmakter bröt ut på lördagsmorgonen och trappades upp under dagen.

En intresseorganisation för läkare skriver på sin Facebooksida att "två personer dödades på Khartums flygplats och ytterligare en person har dödats i El-Obeid i provinsen i Norra Kordofan söder om den sudanesiska huvudstaden.

Oroligheterna har sin grund i en splittring mellan de två parallella militärmakterna som utvecklats i Sudan. Meningen var att ett arbete skulle pågå med att integrera RSF (Rapid Support Force) i den reguljära armén. Det har inte lyckats.

Flygplan beskjutet

Under den senaste tiden har spänningen stigit i det stora afrikanska landet sedan armén kritiserat att RSF etablerat militär närvaro på fler platser i landet.

Enligt landets armé har det sudanesiska flygvapnet attackerat flera paramilitära baser i Khartum. Men enligt RSF:s version blev gruppens styrkor anfallna och svarade med en offensiv som ledde till att de nu tagit kontrollen över Khartums flygplats samt presidentpalatset. Den versionen tillbakavisas av armén.

Flygdata visar att flygplan vänt om efter att nästan ha landat på Khartums flygplats. Ett saudiskt passagerarplan som skulle lyfta och resa mot Saudiarabien blev beskjutet, uppger den saudiska luftfartsmyndigheten Saudia i ett uttalande.

I uttalandet nämndes inget om att någon människa skulle ha kommit till skada men alla saudiska plan som flög över Sudan på lördagen omdirigerades och samtliga flighter till och från Sudan ställdes in. Flighter från andra länder har också ställts in under dagen.

"Våldet måste upphöra"

Flera internationella aktörer som FN manar till omedelbart eldupphör och USA:s utrikesminister Antony Blinken skriver på Twitter att " Vi uppmanar parter att omedelbart upphöra med våldet".

Den tidigare sudanesiske premiärministern Abdalla Hamdok som avsattes i en militärkupp 2021 varnade för risken för en regional storkonflikt.

"Skjutandet måste upphöra omedelbart", vädjar han i ett videouttalande riktat till båda sidor som Hamdok lag ut på sitt Twitterkonto.

RSF bildades ur janjawidmiliserna, som landets dåvarande ledare Omar al-Bashir sände ut för att sprida skräck i Darfur i västra Sudan på 00-talet.

Sedan har styrkan opererat parallellt med armén, och de samarbetade om den kupp som i oktober 2021 störtade landets demokratiskt valda styre.

Men den senaste splittringen ökar oron för ett nytt inbördeskrig.

Fakta: RSF

RSF (Rapid Support Forces) bildades 2013 ur janjawidmiliserna, som på Sudans uppdrag brutalt bekämpade rebellerna i Darfur.

Den paramilitära gruppen anklagas för flera krigsförbrytelser, som våldtäkt och mord på civila. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch bör RSF:s övergrepp i Darfur klassas som brott mot mänskligheten.

2015 anslöt sig runt 40 000 av medlemmarna till den saudiledda militäralliansen i Jemen. Soldater från RSF har också sänts till Libyen.

Källor: NTB, BBC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!