Skottlossningar och explosioner skakade Khartum på måndagen, bara timmar inför att ett sju dagar långt eldupphör trädde i kraft.
Tidigare under måndagen meddelade FN:s sändebud Volker Perthes i FN:s säkerhetsråd att konflikten i Sudan – som inleddes i april – inte har lugnat ner sig. Detta trots tidigare utfästelser om eldupphör från de stridande sidorna.
– Strider och truppförflyttningar har fortsatt även i dag, trots att båda sidor har åtagit sig att inte söka militära fördelar innan vapenvilan träder i kraft, meddelade Volker Perthes.
"Högt pris"
Enligt honom är det nya förhandlade eldupphöret – som trädde i kraft sent på måndagskvällen – avgörande för att humanitärt bistånd kan nå fram till behövande. Eldupphöret ska även hjälpa civila att kunna lämna landet.
FN-representanten sade dessutom att civila har betalat ett "högt pris" under konflikten, där över 700 människor har mist livet, däribland 190 barn.
De rivaliserande generalerna Abdel Fattah al-Burhan och Mohamed Hamdan Dagalo har kommit överens om att låta vapnen tystna från och med måndagskvällen. Eldupphöret är delvis framförhandlat av USA och Saudiarabien som bekräftade vapenvilan i ett gemensamt uttalande.
Flera försök
Flera tidigare försök till vapenvila mellan Sudans armé, ledd av landets ledare Abdel Fattah al-Burhan, och den paramilitära milisen RSF (Rapid support force) som styrs av general Mohamed Hamdan Dagalo, har i stort sett misslyckats.
Förhoppningar finns om att det senaste försöket ska vara mer framgångsrikt. Båda parter har förbundit sig genom att underteckna avtalet om eldupphör i den saudiska staden Jidda, enligt saudiska källor.