Strider och plundring fortsätter i Sudan

En dygnslång vapenvila utlystes av RSF-milisen i Sudan på onsdagskvällen. Men striderna fortsatte, och inget tydde på eld upphör efter fem dagar av sammandrabbningar mellan armén och den paramilitära milisen som slåss om makten i huvudstaden Khartum.

Fortsatta strider pågår i Sudans huvudstad Khartum.

Fortsatta strider pågår i Sudans huvudstad Khartum.

Foto: Marwan Ali/AP/TT

Sudan2023-04-19 14:04

Fler än 270 civila har dödats i striderna enligt uppgifter från flera oberoende ambassadörer. Men dödssiffran tros vara klart högre.

Försök att få till stånd tillfälligt eldupphör misslyckades åter på onsdagen. Då hade RSF-milisen bekräftat "vår utfästelse till en fullständig vapenvila, och vi hoppas att den andra parten går med på detta under den aktuella tiden".

Vapenvilan skulle ha gällt i ett dygn från klockan 18 lokal, strax före den tidpunkt då muslimer bryter fastan under den pågående fastetiden ramadan.

Även armén hade separat talat om en vapenvila under ett dygn för att få fram nödhjälp till utsatta.

Men i Khartum rapporterades om fortsatt skottlossning.

Plundring i spökstad

Invånare vittnade fortsatt om öronbedövande explosioner och omfattande skottlossning, framför allt i områdena kring den sudanesiska militärens högkvarter i centrala Khartum. På marken far soldater från de paramilitära RSF-styrkorna omkring, medan deras motståndare i den reguljära militärens flygvapen passerar ovanför.

Många civila håller sig av allt att döma hemma, då gatorna i övrigt är väldigt tomma. Många andra har beslutat att försöka fly, vissa i bilar och vissa till fots.

– Khartum har blivit en spökstad, säger Atiya Abdalla Atiya, vid en fristående läkarorganisation.

Dessutom uppstår laglöshet i det maktvakuum som striderna orsakar. Många i uniform, de flesta från milisstyrkan RSF, plundrar privata hem.

– De drar fram i små grupper, från hus till hus och från affär till affär. De plundrar allt, sade en boende i den välbeställda stadsdelen Kafouri i norra Khartum.

– De stormar ditt hem och tar allt värdefullt under vapenhot.

Tyskland hade förberett evakuering av tyska medborgare från huvudstaden med hjälp av ett transportplan. Men planet vände på onsdagen då säkerhetsläget på marken var för dåligt. Japan förbereder att hämta hem japanska medborgare med hjälp av militärflyg.

Flykt till Tchad

Från grannlandet Tchad kommer uppgifter om att minst 320 soldater från Sudans militär har flytt till landet.

– De kom till vårt territorium, de avväpnades och frihetsberövades, sade general Daoud Yaya Brahim på en presskonferens på onsdagen.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har närmare 300 människor dödats.

Många förs till sjukhus, men sjukhusen blir också beskjutna och det har kommit rapporter om att det ligger mängder av döda kroppar på gatorna.

Bakgrund: Militär maktkamp

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära RSF-styrkorna, som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där sudaneser tröttnat på hans styre.

Generalerna skapade ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

Planen har varit att de ökända RSF-styrkorna ska integreras i armén, men en schism mellan de ledande generalerna har växt sig starkare under de senaste månaderna.

Bägge generaler gör anspråk på att leda landet. Bägge är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott, när de slagit ned demokratiskt motstånd.

RSF-styrkorna bildades ur de så kallade janjawidmiliserna – väpnade grupper som den tidigare diktatorn al-Bashir skickade ut för att slå ned upproret i konflikthärjade Darfur på 00-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!