Sudans armé förkastar försök att nå eldupphör

Sudans styrande militär utesluter fredsförhandlingar med den paramilitära styrka som strider om makten i Khartum. Militärjuntans krav är styrkans ovillkorliga kapitulation. Men FN-chefen vädjar om vapenvila, åtminstone i tre dagar.

En övergiven aveny i Sudans omstridda huvudstad Khartum.

En övergiven aveny i Sudans omstridda huvudstad Khartum.

Foto: Marwan Ali/AP/TT

Sudan2023-04-20 15:41

Sammandrabbningar fortsatte i Sudan på den sjätte dagen av strider i främst huvudstaden Khartum.

Det senaste beskedet från landets militär tyder på att läget blir än värre. I ett uttalande på torsdagseftermiddagen sade armén att varje form av förhandling med milisen, som ofta benämns med förkortningen RSF, är otänkbar.

"Det kommer inte att finnas några militära styrkor som existerar utanför det militära systemet" skrev armén i uttalandet i ett direkt hot mot RSF:s styrkor.

FN vädjar

Militären sade också att de enda samtal som kan bli aktuella handlar om milisstyrkans kapitulation.

På ena sidan i striderna står den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan. Motparten, de paramilitära RSF-styrkorna, leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Från FN:s högkvarter i New York kom en vädjan till parterna att lägga ned vapnen, åtminstone inför den kommande högtiden eid al-fitr som avslutar fastemånaden ramadan.

– Vi befinner oss i en tid som är viktig i den muslimska almanackan. Jag tycker detta vore ett bra tillfälle att hålla fast vid en vapenvila (...) åtminstone i tre dagar, sade FN:s generalsekreterare António Guterres.

Parterna i konflikten hade antytt på tisdagen en vilja att låta vapnen tystna under ett dygn. Men i Khartum pågick skottlossning, explosioner inträffade och regelrätta strider rasade.

Hundratals döda

Över 300 människor har dödats sedan striderna utbröt i lördags enligt bekräftade uppgifter på onsdagskvällen. Dödssiffrorna befaras enligt FN vara mycket högre eftersom många kroppar fortfarande ligger kvar på gatorna.

– Det stinker av död i vissa delar av Khartum, säger ett ögonvittne enligt AFP.

Dessutom har striderna orsakat massflykt med uppemot 20 000 invånare som tagit sig till grannlandet Tchad, enligt FN:organet UNHCR.

Andra ögonvittnen som nyhetsbyrån har talat med hyser inga större förhoppningar om att striderna ska upphöra, trots att den högtidliga festen eid al-fitr är i antågande.

– Vi hoppas att striderna ska sluta under eid, säger Abdalla som bor i södra delarna av Khartum.

– Men vi vet att det inte kommer att ske.

Skickar specialstyrka

Försök från andra nationer att få ut sina medborgare från Sudan har gjorts, men detta arbete försvåras av att även flygplatsen i Khartum har förvandlats till ett slagfält.

USA meddelade att militär skickas till regionen för en möjlig evakuering av ambassaden i Khartum med hjälp av specialstyrkor.

De 177 egyptiska soldater som togs till fånga av paramilitära RSF har dock kunnat evakueras och föras tillbaka till Egypten, uppger den sudanesiska armén.

Omkring 100 svenskar befinner sig i Sudan, enligt UD.

Bakgrund: Militär maktkamp i Sudan

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där sudaneser tröttnat på hans styre.

Generalerna skapade ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

Planen har varit att de ökända RSF-styrkorna ska integreras i armén, men en schism mellan de ledande generalerna har växt sig starkare under de senaste månaderna.

Bägge generaler gör anspråk på att leda landet. Bägge är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott, när de slagit ned demokratiskt motstånd.

RSF-styrkorna bildades ur de så kallade janjawidmiliserna – väpnade grupper som den tidigare diktatorn al-Bashir skickade ut för att slå ned upproret i konflikthärjade Darfur på 2 000-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!