Britter på väg att evakueras från Sudan

Storbritannien har påbörjat evakueringen av de 4 000 brittiska medborgare som fortfarande finns kvar i Sudan. Landets regeringen har fått hård kritik för att tidigare endast ha evakuerat ambassadpersonal.

Enligt den brittiske utrikesministern James Cleverly har landet inlett evakueringen av de brittiska medborgare som fortfarande befinner sig i Sudan. Arkivbild.

Enligt den brittiske utrikesministern James Cleverly har landet inlett evakueringen av de brittiska medborgare som fortfarande befinner sig i Sudan. Arkivbild.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Suuan2023-04-25 10:49

Den brittiske utrikesministern James Cleverly skriver på Twitter att landet nu inlett evakueringen av de brittiska medborgare som fortfarande befinner sig i Sudan.

– Vi har börjat kontakta medborgare direkt och tilldelar dem flygavgångar ut ur landet, twittrar Cleverly.

Beskedet kommer efter att de stridande parterna, armén och paramilitära RSF, kommit överens om en tre dygn lång vapenvila.

Kritik mot brist på hjälp

Storbritannien har bland det högsta antalet utländska medborgare i Sudan. 4 000 britter bor i landet, och 2 000 av dessa har begärt hjälp.

Den brittiska regeringen har också fått hård kritik för att man hittills endast evakuerat ambassadpersonal och deras familjer från det konfliktdrabbade landet.

Enligt dagens besked kommer brittiska medborgare nu att kunna flygas ut med militärplan från ett flygfält norr om landets huvudstad Khartum. Familjer med barn, äldre och familjemedlemmar med medicinska problem prioriteras i insatsen.

Varnar för evakueringsstopp

Samtidigt varnar det brittiska utrikesdepartementet för att det mycket osäkra läget i landet kan leda till ett stopp för evakueringen – och uppmanar de britter som befinner sig i landet att endast bege sig till flygfältet om de kallats dit.

Sedan i lördags har över 4 000 människor lämnat Sudan i evakueringar, organiserade av ett stort antal länder.

Bakgrund: Två generaler strider om makten

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Båda generalerna gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott, när de slagit ned demokratiskt motstånd.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där befolkningen tröttnat på hans styre.

Innan de kom på kant med varandra skapade generalerna ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!