Kanske beror det på att människor tillbringar mer tid än vanligt i hemmet. Eller så är det bara ett försök till uppmuntran i slutet av ett pandemipräglat år, som för många har varit tyngre än på länge. Oavsett anledning vittnar branschen om att julgranar säljer bättre runt om i världen än vad de brukar göra vid den här tiden på året.
Vissa jämför julgransruschen med toalettpappershysterin tidigt under pandemin.
– Någon erbjöd mig tre gånger priset om jag kunde skaffa fram en julgran. Det råder definitivt covidpanik, säger Steve Watson, som sålde slut på sitt lager på en vecka, till The New York Times i Toronto i Kanada.
Även plastgranar
Det är svårt att hitta rikstäckande statistik. Men i USA har julgransodlare vittnat om sinande lager – om de ens har några träd kvar. I exempelvis Michigan har vissa odlare sett en försäljningsökning på 50 procent, enligt Michigan Christmas Tree Association.
– Jag har varit i branschen i 46 år. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger odlaren Robert Reynolds till NBC i Chesterfield, Virginia.
Det rapporteras även om bra siffror för företag som säljer plastgranar.
Eftersom efterfrågan har varit så stor redan långt före jul har vissa vädrat oro över att amerikaner kan komma att stå utan gran. Branschen drabbades hårt under finanskrisen, då många människor tvingades spara in på allt som kan klassas som excesser. Odlarna högg då ner färre träd, vilket i sin tur innebar mindre utrymme för nya plantor som skulle ha inneburit ökade julgranslager i dag – lite mer än ett decennium senare.
Sprider hopp
Det är inte bara det högtidsomfamnande USA som upplever ett ökat sug efter julgranar. Även i Europa rapporteras om rusning till marknader och odlingar.
I Storbritannien såldes rekordmånga julgranar under den sista helgen i november, enligt Christmas Tree Growers Association. Enligt organisationens tidiga prognoser har försäljningen ökat med över 30 procent jämfört med samma period förra året – och många kunder köper en julgran för första gången.
– Julgranen är en fyrbåk av hopp, säger talespersonen Heather Parry till The New York Times.
Liknande historier hörs från odlare och försäljare i länder som Tyskland och Frankrike.
Minkskandal påverkar
Även i Danmark – som exporterar omkring tio miljoner av sina tolv miljoner julgranar – lever förhoppningen om en lukrativ säsong. Men stängda gränser har försvårat handeln och hindrat de arbetare som brukar komma från Östeuropa för att hugga i.
Odlare oroar sig också över att Danmarks rykte har svärtats ner av minkskandalen.
– Kunder har avbeställt eftersom de inte vågar köpa danska granar på grund av att coronaviruset upptäcktes hos minkar. Jag tror att vi kommer att sälja 30 000-40 000 färre träd i år, säger Jørgen Jokumsen, chef för företaget Zenflora, till TV2 Fyn.