I veckan kom beskedet från den danska S-regeringen: 69 kommuner – däribland storstäderna Köpenhamn, Århus och Odense – får nya hårda restriktioner på grund av den ökade smittspridningen i landet.
Restauranger, barer och kaféer ska hålla stängt till den 3 januari. Detsamma gäller exempelvis teatrar, biografer, simhallar och gym.
– Personligen tycker jag att det är trist. Nu blir det inte några julmarknader och kaféer är inte öppna, men det finns ju en bra anledning till det, säger Julie Thestrup från Vedbæk norr om Köpehamn.
Hon och dottern Isabella har åkt ner till den danska huvudstaden för att julhandla och nu vandrar de genom ett öde Nyhavn. Alla danska barn i årskurs fem och uppåt får nu distansundervisning, men dottern går i fjärde klass och får således fortsätta att gå i skolan hemma i Vedbæk till dess att jullovet börjar.
– Vi är här för att "julehygge" oss och är lite spända på vad vi ska möta. Är något öppet? Vi tar det som en upplevelse, säger Julie Thestrup.
På den kända gågatan Strøget möts de av mängder av skyltar som uppmanar de gående att hålla till höger. En gul linje löper genom shoppingstråket så att man lätt kan hålla sig på rätt sida.
Butiker och varuhus får ha öppet som vanligt, men det är fortsatt krav på munskydd inomhus och vid ingångarna sitter det lappar om hur många kunder man kan ta emot vid ett och samma tillfälle.
För pubar och restauranger är verkligheten annorlunda. Från och med den 9 december får man endast sälja hämtmat – i övrigt ska det vara stängt.
– Det känns ju väldigt märkligt att vårt år är slut redan nu, men vi kan bara göra det som regeringen har beslutat om, säger Christian Bjerrum Hansen.
Han är restaurangchef på Galionen i Nyhavn. Under lunchtid brukar turister och köpenhamnare njuta av en "julefrokost", men nu är det helt öde och Christian Bjerrum Hansen tvingas plocka in alla utemöbler.
– Vi får inte ha dem ute nu när vi ska hålla helt stängt för servering. December hade ju varit en fantastisk månad att hämta hem för oss. Det brukar vara fullt här på exempelvis julafton och nyårsafton, men nu får vi hålla stängt. Det är helt galet, säger han.
Även under våren tvingades restauranger hålla stängt i två månader och under hösten har man haft begränsade öppettider.
– Året har ändå varit okej. Det har ju såklart varit en nedgång, men det stödpaket som vi fick i våras var bra. Nu hoppas vi på något liknande, säger Christian Bjerrum Hansen.
Ända sedan 1994 har danskarna kunnat fira in julen på Tivoli, men när de skärpta restriktionerna trädde i kraft såg den anrika nöjesparken ingen annan utväg än att stänga för säsongen.
– Det är första gången någonsin som vi måste stänga Jul på Tivoli. Redan nu har vi börjat plocka ner saker, men många lampor i trädgården och annat som du kan se utifrån kommer att vara kvar. Vi vill fortfarande att det ska se fint ut när folk passerar, säger presschefen Torben Plank.
Grannarna Bente Pedersen och Kirsten Pedersen har tagit tåget upp från Greve kommun och när de kommer till nöjesparken möts de av budskapet "Välkommen till Tivoli. Från den 27 mars".
– Det är ju så tråkigt. En tur på Tivoli under julen ska man alltid ha, det är ju en så fin tradition. Bara att gå runt i trädgården där de har pyntat så fint. Men vi är inte sura, det är bara tråkigt, säger Bente Pedersen.
Nu blir det en jul med de närmaste hemma i Greve, säger de båda damerna.
– Vi är grannar, men får fira med våra familjer på egen hand, säger Kirsten Pedersen.
Något reseförbud mellan kommunerna har regeringen inte infört. Statsminister Mette Frederiksen (S) planerar själv att lämna Köpenhamn under juldagarna.
– Jag vill fortsatt kunna åka till Nordjylland och vara i familjens sommarhus, säger Mette Frederiksen enligt nyhetsbyrån Ritzau.
En annorlunda jul betyder att fler kommer att stanna hemma, vilket öppnar upp för bättre affärer för vissa aktörer. På Kongens nytorv ställer Sigurd Gudnason ut sina julgranar.
– Försäljningen kommer nog att bli riktigt bra i år när alla måste hålla sig hemma, säger han.
Med stängda kaféer och restauranger runt omkring sig har julgransförsäljaren i stället ett annat problem under sitt arbetspass.
– Jag får gå väldigt långt för att låna en toalett, säger Gudnason.
R