– Båda hade tveklöst förlorat på om förhandlarna inte hade lyckats ro det här hamn, säger han till TT.
Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps), noterar en skillnad i parternas kommentarer direkt efter avtalet.
– Och det är inte överraskande. Det är ju ännu viktigare för Boris Johnson att kommunicera det här som en stor framgång, eftersom hans politiska gärning i så hög utsträckning bygger på idén om en lyckad brexit.
– Från EU:s sida är man väldigt nöjd med attdet blir en uppgörelse över huvud taget med bevarade grundläggande parametrar, säger Göran von Sydow.
Mer än handel
Hans Dahlgren är lättad över att det historiska brexitavtalet gick att ro i hamn före nyåret.
– Detta betyder mycket för Sverige. Vi har till exempel en handel på 300 miljarder kronor mellan Sverige och Storbritannien. Att den nu kan bedrivas utan några som helst tullar eller kvoter är väldigt, väldigt bra och underlättar för svenska företag, säger han.
Hans Dahlgren betonar att det är så mycket mer än ett handelsavtal:
– Detta är något mycket bredare. Det handlar också om energi, flygtrafik, vägtransporter, fiske, hur man ska kunna resa till Storbritannien, samordna sina socialförsäkringar, hur poliserna ska samarbeta och så vidare.
Lösa konflikter
Göran von Sydow igen:
– Det allra viktigast är att man över huvud taget kom överens, för det skapar förtroende parterna emellan även framöver om olika politiska situationer som kan dyka upp, till exempel om Nordirland och Irland.
Den sistnämnda frågan är reglerad i utträdesavtalet och ligger fast inom överskådlig tid.
– Vi kan fortsätta att räkna med att det blir ingen hård gräns mellan Nordirland och republiken Irland, säger Hans Dahlgren.
Skulle parterna i framtiden hamna i konflikt om avtalet finns en noga reglerad mekanism för hur det ska lösas i ett skiljedomsförfarande. Sådana konflikter skulle till exempel kunna gälla ändrade standarder för miljö eller arbetsskydd.
– Storbritannien är väldigt nöjt med att avtalet håller borta EU-domstolen som sista uttolkare av konflikter. Det var något som brexitörerna slogs mycket hårt för, säger Göran von Sydow.
Knapp tid värdera
Att en uppgörelse nåddes med bara en vecka kvar till målsnöret tolkar han som del av förhandlingsupplägget:
– Det blir enormt lite tid för alla parter att granska, begripa, tolka och värdera det som man gjort upp om. Det försvårar för EU:s huvudstäder att värdera avtalet och för de djupt EU-kritiska i brittisk politik att komma med invändningar mot uppgörelsen, säger Göran von Sydow.
I den svenska processen ska regeringen ha ett skriftligt samråd med riksdagens EU-nämnd. Därefter säger regeringen formellt ja till avtalet den 28 december, bekräftar Hans Dahlgren för TT.