Färre regler för Oslos barn och unga

Oslos grundskoleelever får återigen gå till skolan och delta i idrottsaktiviteter. Vid sidan av många lättnader har reglerna tvärtom skärpts i fyra kommuner vid gränsen till Sverige.

Norges hälsominister Bent Høie (H) under söndagskvällens presskonferens.

Norges hälsominister Bent Høie (H) under söndagskvällens presskonferens.

Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT

Sverige2021-02-01 04:35

Oslo stängde igen ordentligt förra veckan med anledning av att en muterad variant av coronaviruset upptäckts i en grannkommun. Nu lättar myndigheterna på åtgärderna för stadens yngre. I helgen aviserades en motsvarande lättnad av reglerna på nationell nivå.

Förskolor öppnar, grundskoleelever får gå tillbaka till skolan igen och barn och unga upp till gymnasieålder får återigen möjlighet att idrotta på fritiden. För inomhusaktiviteter har det varit totalstopp sedan i november.

I övrigt harmoniseras Oslos regler med de som gäller för landet i övrigt: enskilda butiker och serveringsställen får ha öppet, men inte köpcentrum och andra större etablissemang.

Norges regering lättade på smittskyddsreglerna på nationell nivå i helgen, men tog ett hårdare grepp om fyra kommuner som ligger i den södra gränstrakten mot Sverige: Halden, Sarpsborg, Moss och Våler. Där gäller nu de regler som tidigare gällde på nationell nivå, som innebär att alla arrangemang utanför hemmen stoppas och att skolor hålls stängda.

Anledningen är ett utbrott som knyts till en ishall i Halden, där ett 30-tal fall konstaterats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!