FN varnar för katastrof i Jemen

Hungersnöden breder ut sig i Jemen, som efter drygt sex års krig av FN beskrivs som världens största humanitära kris. En svältkatastrof hotar om det inte kommer mer stödpengar, varnar FN:s humanitära chef inför måndagens givarkonferens, som arrangeras av Sverige.

En pojke väntar på vatten i utkanten av Sanaa, Jemen. Arkivbild.

En pojke väntar på vatten i utkanten av Sanaa, Jemen. Arkivbild.

Foto: Hani Mohammed AP/TT

Sverige2021-02-28 17:07

Med uppspärrade ögon dricker Ahamadiya Juaidi proteindryck ur en orange mugg. Hennes fingrar är spensliga, håret bakåtstruket och runt halsen hänger ett halsband med ett hjärta och bokstaven A.

När hon togs emot på al-Sabin-sjukhuset i Jemens huvudstad Sanaa för tre veckor sedan vägde den 13-åriga flickan nio kilo. Sedan dess har hon ökat i vikt, till 15 kilo.

– Jag är rädd för att när vi återvänder hem kommer hon att försämras igen, för vi har ingen näringsrik mat. Vi har inga pengar, säger hennes äldre bror Muhammad Abdo Tahar Shami.

Vill ha 32 miljarder

Syskonparet är två av de kanske 16 miljoner jemeniter som enligt FN saknar mat för dagen. Och enligt FN:s humanitära chef Mark Lowcock befinner sig omkring fem miljoner på gränsen till svält, med uppskattningsvis 400 000 barn under fem år som är allvarligt undernärda.

I fjol fick FN bara in drygt hälften av de motsvarande 29 miljarder kronor som världsorganisationen efterfrågade för stödinsatser i Jemen. Strypta bidrag från länder i regionen ligger enligt Lowcock bakom utvecklingen.

FN vädjar nu om katastrofbistånd till Jemen på 32 miljarder kronor för i år. Och Lowcock varnar för konsekvenserna om inte bidragen kommer snabbt.

– Annars väntar den värsta hungersnöd världen har sett på årtionden, säger han.

Blågul konferens

Vädjan kommer inför måndagens digitala givarkonferens, där bland andra FN:s generalsekreterare António Guterres väntas delta.

Jemen hade problem med utbredd fattigdom och undernäring redan innan kriget startade 2014. Situationen för civilbefolkningen har dock förvärrats dramatiskt sedan en saudiskledd militärallians 2015 inledde en offensiv mot de Iranstödda Huthirebellerna.

Bakgrund: Krigets Jemen

Jemen, på Arabiska halvöns spets, är till ytan något större än Sverige. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 28 miljoner invånare, och är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern.

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av 2011 lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

De shiitiska Huthirebellerna i landet kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

Huvudkonflikten i Jemen står mellan de Iranstödda Hutirebellerna och president Hadis styrkor. En saudiskledd allians gick in i kriget i mars 2015, till stöd för regeringssidan, och började flygbomba rebellmål.

Sedan dess har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt. Tiotusentals liv har krävts och omkring 3,3 miljoner människor har enligt FN tvingats på flykt. Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om