Kris pÄ kris i estnisk "djÀvulspakt"

Estlands regering har precis gĂ„tt igenom en ny kris – en i raden som har orsakats av det vilt svingande nationalistpartiet Ekre. FrĂ„gan Ă€r hur mycket tĂ„lamod premiĂ€rministern har med sin koalitionspartner nĂ€r landets goda rykte stĂ„r pĂ„ spel?

Martin Helme tog över ordförandeskapet i nationalistpartiet Ekre frÄn sin far Mart Helme i somras. Arkivbild.

Martin Helme tog över ordförandeskapet i nationalistpartiet Ekre frÄn sin far Mart Helme i somras. Arkivbild.

Foto: Tanel Meos/AP/TT

Sverige2020-10-29 06:05

Krisen uppstod nÀr inrikesminister Mart Helme, förgrundsfigur inom Estlands konservativa folkparti (Ekre), sade i en intervju förra veckan att homosexuella estlÀndare kan "sticka till Sverige".

PremiĂ€rminister JĂŒri Ratas (Centerpartiet) stĂ€lldes till svars av medier och beskrev med varsamt vĂ€gda ord utspelet som "problematiskt". NĂ„gra dagar senare stod regeringens partiledare sida vid sida och meddelade att samarbetet fortsĂ€tter.

– De har varit i en pakt med djĂ€vulen under snart tvĂ„ Ă„r. De gĂ„r frĂ„n kris till kris, men alla inblandade vet att om de tar ett steg tillbaka sĂ„ Ă€r de politiskt körda, sĂ€ger Vello Pettai, professor i komparativ politik vid universitetet i estniska Tartu, till TT.

– Det Ă€r dĂ€rför de sĂ„ desperat fĂ„r det att fungera, men för varje kris blir det mer ohĂ„llbart.

Vill ha "vitt Estland"

I ett svÄrt lÀge efter förra Ärets val bildade Centerpartiet, Ekre och FÀderneslandet en koalitionsregering.

Estland har lÀnge framtrÀtt som "bÀst i klassen" bland de tidigare Sovjetstaterna, ett stabilt och liberalt föredöme i vÀstligt perspektiv. DÀrför var det till omvÀrldens stora förvÄning som ett etnonationalistiskt och EU-skeptiskt parti bjöds in att vara med och styra.

Ekres ledare Martin Helme, som tog över efter sin pappa Mart, har bland annat sagt att han vill se ett "vitt Estland" för endast ester. Även i regeringsstĂ€llning har utspelen haglat.

NÀr son och far Helme svors in som finans- respektive inrikesminister poserade de pÄ bild genom att forma en ring med tumme och pekfinger. Den till synes oskyldiga handgesten Àr en referens i högerextrema kretsar som syftar till att provocera fram reaktioner frÄn meningsmotstÄndare.

– SĂ„ har det varit hela perioden. Det Ă€r inte nödvĂ€ndigtvis genomtĂ€nkt och tajmat av Ekre, men i vissa fall vet de vad de gör, med kommentarer som Ă€r uppĂ„t vĂ€ggarna och rör om, sĂ€ger Pettai.

Mot samkönade Àktenskap

Ekre har bland annat fÄtt igenom ett stopp för EU-kvotflyktingar till Estland. Landet har tagit emot vÀldigt fÄ asylsökande, ett par hundra om Äret som flest. Utflyttningen Àr större Àn inflyttningen och det Àr framför allt i mindre orter som utlandsflyttade har "ersatts" med placerade flyktingar.

Partiet Àr ocksÄ mot samkönade Àktenskap. Estland var det första ex-sovjetiska landet som tillÀt registrerat partnerskap för samkönade, men regeringen har pÄ Ekres initiativ beslutat att hÄlla en folkomröstning om huruvida det ska stÄ i grundlagen att Àktenskap ingÄs mellan en kvinna och en man.

NÀr Mart Helme byggde upp partiet riktade han sig medvetet till mer konservativa landsbygdsvÀljare, sÀger Vello Pettai.

– Han och hans son har tillsammans varit en otroligt framgĂ„ngsrik och mĂ€ktig duo. Pappan sĂ€ger massvis av galna saker, medan sonen Ă€r mer av en strateg. De har lyckats appellera till en del av samhĂ€llet som hamnat efter i den ekonomiska utvecklingen.

Tre avgÄngar

Tre Ekre-ministrar har avgÄtt eller petats, den första redan efter en dag. Partiets ledare angriper pÄ olika sÀtt landets allierade: Mart Helme har till exempel förolÀmpat Finlands statsminister och Martin Helme drar paralleller mellan EU och Sovjetunionen.

– Jag tror inte att Estland har tjĂ€nat nĂ„got pĂ„ att ha Ekre i regering nĂ€r det gĂ€ller bilden utĂ„t. Att de andra i regeringen mĂ„ste stĂ€da upp efter saker som sĂ€gs Ă€r sĂ„klart inte sĂ€rskilt smickrande, sĂ€ger Pettai.

– Nu fĂ„r vi se hur mĂ„nga sĂ„dana hĂ€r hĂ€ndelser som fortsĂ€tter intrĂ€ffa och var brytpunkten Ă€r.

PÄ presskonferensen i torsdags meddelade regeringen en slags eftergift frÄn Ekres sida. Folkomröstningen om samkönade Àktenskap ska tidigarelÀggas och inte hÄllas i samband med lokalval, vilket partiet har velat. PremiÀrminister Ratas tillade att den ska hÄllas "utan att provocera nÄgon grupp i samhÀllet".

Mart Helme framför en plansch med partiparollen "För Estland!". Arkivbild.
Mart Helme framför en plansch med partiparollen "För Estland!". Arkivbild.
Fakta: Estlands konservativa folkparti

Estlands konservativa folkparti (Ekre) Àr ett populistiskt och etnonationalistiskt högerparti som i det senaste valet blev Estlands tredje största, med 17,8 procent av rösterna. Det beskriver sig sjÀlvt som "principfast och djÀrvt patriotiskt".

Efter valet i mars 2019 bildade partiet en koalitionsregering tillsammans med Centerpartiet och FÀderneslandet (Isamaa), dÀr de fick fem ministerposter var.

I valet 2015 uteslöt det dÄ regeringsbildande Reformpartiet förhandlingar med Ekre med hÀnvisning till att en Ekre-politiker (som i dag Àr parlamentsledamot) hade lyft fram "positiva sidor" av Nazityskland och fascism i ett blogginlÀgg.

Mart Helme (i dag inrikesminister) grundade Ekre och ledde partiet fram till sommaren 2020. DÄ valde medlemmarna hans son Martin Helme (finansminister) till ny ordförande.

Ekre Àr starkt EU-kritiskt och tar strid mot flyktingmottagande, arbetskraftsinvandring och hbtq-rÀttigheter. Partiet Àr desto mer positivt instÀllt till Nato.

I EU sitter det i ytterhögergruppen ID tillsammans med bland andra italienska Lega, franska Nationell samling, Alternativ för Tyskland, SannfinlÀndarna och Dansk folkeparti.

Ekres ungdomsförbund BlÄtt uppvaknande har band till högerextrema organisationer i Sverige och gÄr varje nationaldag en fackelmarsch genom Tallinn. Det har ocksÄ rapporterats att partirörelsen har kopplingar till det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!