Krisen uppstod när inrikesminister Mart Helme, förgrundsfigur inom Estlands konservativa folkparti (Ekre), sade i en intervju förra veckan att homosexuella estländare kan "sticka till Sverige".
Premiärminister Jüri Ratas (Centerpartiet) ställdes till svars av medier och beskrev med varsamt vägda ord utspelet som "problematiskt". Några dagar senare stod regeringens partiledare sida vid sida och meddelade att samarbetet fortsätter.
– De har varit i en pakt med djävulen under snart två år. De går från kris till kris, men alla inblandade vet att om de tar ett steg tillbaka så är de politiskt körda, säger Vello Pettai, professor i komparativ politik vid universitetet i estniska Tartu, till TT.
– Det är därför de så desperat får det att fungera, men för varje kris blir det mer ohållbart.
Vill ha "vitt Estland"
I ett svårt läge efter förra årets val bildade Centerpartiet, Ekre och Fäderneslandet en koalitionsregering.
Estland har länge framträtt som "bäst i klassen" bland de tidigare Sovjetstaterna, ett stabilt och liberalt föredöme i västligt perspektiv. Därför var det till omvärldens stora förvåning som ett etnonationalistiskt och EU-skeptiskt parti bjöds in att vara med och styra.
Ekres ledare Martin Helme, som tog över efter sin pappa Mart, har bland annat sagt att han vill se ett "vitt Estland" för endast ester. Även i regeringsställning har utspelen haglat.
När son och far Helme svors in som finans- respektive inrikesminister poserade de på bild genom att forma en ring med tumme och pekfinger. Den till synes oskyldiga handgesten är en referens i högerextrema kretsar som syftar till att provocera fram reaktioner från meningsmotståndare.
– Så har det varit hela perioden. Det är inte nödvändigtvis genomtänkt och tajmat av Ekre, men i vissa fall vet de vad de gör, med kommentarer som är uppåt väggarna och rör om, säger Pettai.
Mot samkönade äktenskap
Ekre har bland annat fått igenom ett stopp för EU-kvotflyktingar till Estland. Landet har tagit emot väldigt få asylsökande, ett par hundra om året som flest. Utflyttningen är större än inflyttningen och det är framför allt i mindre orter som utlandsflyttade har "ersatts" med placerade flyktingar.
Partiet är också mot samkönade äktenskap. Estland var det första ex-sovjetiska landet som tillät registrerat partnerskap för samkönade, men regeringen har på Ekres initiativ beslutat att hålla en folkomröstning om huruvida det ska stå i grundlagen att äktenskap ingås mellan en kvinna och en man.
När Mart Helme byggde upp partiet riktade han sig medvetet till mer konservativa landsbygdsväljare, säger Vello Pettai.
– Han och hans son har tillsammans varit en otroligt framgångsrik och mäktig duo. Pappan säger massvis av galna saker, medan sonen är mer av en strateg. De har lyckats appellera till en del av samhället som hamnat efter i den ekonomiska utvecklingen.
Tre avgångar
Tre Ekre-ministrar har avgått eller petats, den första redan efter en dag. Partiets ledare angriper på olika sätt landets allierade: Mart Helme har till exempel förolämpat Finlands statsminister och Martin Helme drar paralleller mellan EU och Sovjetunionen.
– Jag tror inte att Estland har tjänat något på att ha Ekre i regering när det gäller bilden utåt. Att de andra i regeringen måste städa upp efter saker som sägs är såklart inte särskilt smickrande, säger Pettai.
– Nu får vi se hur många sådana här händelser som fortsätter inträffa och var brytpunkten är.
På presskonferensen i torsdags meddelade regeringen en slags eftergift från Ekres sida. Folkomröstningen om samkönade äktenskap ska tidigareläggas och inte hållas i samband med lokalval, vilket partiet har velat. Premiärminister Ratas tillade att den ska hållas "utan att provocera någon grupp i samhället".