Marskalk Twito – nästa problemledare i EU?

Ungern och Polen är på ständig kollisionskurs med stora delar av övriga EU. Det tycks inte hindra Slovenien från att välja samma väg. Premiärminister Janez Jansa väcker upprörda känslor både i och utanför landet.

Högerpolitikern Janez Jansa är inne på sin tredje omgång som premiärminister i Slovenien. Arkivfoto.

Högerpolitikern Janez Jansa är inne på sin tredje omgång som premiärminister i Slovenien. Arkivfoto.

Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Sverige2021-03-02 05:17

Öknamnet "Marskalk Twito" har 62-årige Jansa fått av sina motståndare av dubbla orsaker. Dels är det en ordlek med namnet på det forna Jugoslaviens mångårige diktator, marskalk Josip Broz Tito (1892-1980), vars mor var från Slovenien. Dels syftar det på Jansas flitiga twittrande – som stundtals kanske blir alltför flitigt.

Precis som USA:s förre president Donald Trump använder Jansa gärna Twitter för att berätta vad han tycker och tänker. Trump är också en av hans stora politiska favoriter.

"Tämligen uppenbart att det amerikanska folket har valt Donald Trump och Mike Pence för fyra år till. Ju längre etablerade medier fortsätter med förseningar och faktaförnekande, ju större kommer presidentens triumf att bli", twittrade Jansa dagen efter USA:s presidentval i november.

"Extremt oroande"

Jansa inledde sin politiska karriär i det gamla slovenska kommunistpartiet under Jugoslavien-tiden, men har sedan dess vandrat stadigt åt höger.

Sedan mars i fjol är han inne på sin tredje sejour som regeringschef och laddar för tillfället för halvårsskiftet då Slovenien tar över som ordförandeland i EU:s ministerråd.

Inför det håller dock hans politiska motståndare upp ett varningens finger.

"Situationen i Slovenien håller på att bli extremt oroande. Regeringen måste sluta med sitt utmanande av pressens grundläggande friheter och försöken att politisera demokratiska institutioner", säger Dacian Ciolos, gruppledare för EU-parlamentets liberala partigrupp RE i ett uttalande.

Kritik från Bryssel

Bakom oron ligger både konkreta åtgärder och uttalanden från Jansa. Förslag om att stärka den statliga kontrollen över nyhetsbyrån STA och skära i budgeten för public service-bolaget RTV har kombinerats med skarpa utspel mot enskilda namngivna journalister.

"Lili Bayer fick order om att inte berätta sanningen så hon citerade mestadels 'okända' källor från extremvänstern", twittrade Jansa när en reporter från nyhetssajten Politico Europe rapporterade om växande oro bland journalister i Slovenien.

Fast det fick till och med EU-kommissionen att reagera – om än först efter ett envist frågande från Politico-reporterns kollegor bland korrespondentkåren i Bryssel.

– Vi accepterar inte skadande ord riktade mot journalister och vi fördömer dem, sade EU-kommissionens chefstalesman Eric Mamer.

"Fullständig pressfrihet"

Sedan han återkom till makten i fjol har Jansa flitigt jämförts med kollegan Viktor Orbán i Ungern och ledaren för det polska regeringspartiet Lag och rättvisa, Jaroslaw Kaczynski.

Det slovenska journalistförbundet är oroat.

– Få länder i Europa har varit med om en så snabb nedgång när det gäller press och mediafriheten, säger ordförande Petra Lesjak Tusek till Politico Europe.

Regeringen håller inte med.

– Det råder fullständigt pressfrihet i Slovenien, säger utrikesminister Anze Logar till nyhetssajten. Samtidigt efterlyser han en ökad "professionalitet" för att skilja mellan "politisk aktivism och journalistik".

Debatt väntar?

I EU-parlamentet vill den liberala partigruppen att läget i Slovenien ska tas upp gemensamt med situationerna i Polen och Ungern, när läget där ska debatteras under nästa vecka.

Premiärminister Jansa har i sin tur kontrat med att bjuda in representanter för EU-kommissionen, men också ministerrådet och EU-parlamentet, för att på plats bekanta sig med läget.

"Vi vill inte ha emot oss absurda anklagelser, som lätt kan avfärdas av den som tillbringar en dag eller två i Slovenien", skriver Jansa i ett brev till kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

Fakta: Slovenien och Janez Jansa

Slovenien är till ytan ungefär lika stort som Värmland, men med två miljoner invånare, varav 286 000 i huvudstaden Ljubljana.

Landet var en del av Jugoslavien under större delen av 1900-talet, men utropade självständighet 1991. Man blev medlemmar av såväl EU som Nato under 2004 och antog euron som valuta 2007.

Premiärminister sedan mars 2020 är Janez Jansa (född 1958) från konservativa Slovenska demokratiska partiet (SDS). Jansa har tidigare varit premiärminister även 2004-08 och 2012-13. Han var även försvarsminister 1990-94.


Fakta: Ordförandeländer i EU

EU:s ordförandeland har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Belgiens förre premiärminister Charles Michel.

Ordförandeskapet roterar mellan samtliga medlemsländer under ett halvår i taget. Så här ser listan ut under de närmaste åren:

2021: Portugal (vår), Slovenien (höst)

2022: Frankrike (vår), Tjeckien (höst)

2023: Sverige (vår), Spanien (höst)

2024: Belgien (vår), Ungern (höst)

2025: Polen (vår), Danmark (höst)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om