– Gripas, jag? Jag är en oskyldig person, säger Aleksej Navalnyj när han går ombord planet i Tyskland för att flyga tillbaka till Ryssland på eftermiddagen.
Det har gått fem månader sedan han insjuknade på ett inrikesflyg i hemlandet, i en attack som Navalnyj pekar ut maktcentrumet Kreml – och i förlängningen president Vladimir Putin – som ansvarigt för.
Navalnyj har vårdats på sjukhus i Berlin och tillfrisknat nästan helt. När han började planera sin hemresa riktades det nya tvivelaktiga brottsanklagelser mot honom i hemlandet, som ett varningens finger för att han kommer att gripas om och när han kommer.
Flygplanet landar på rysk mark vid klockan tjugo i sex, svensk tid.
Kravallpoliser griper
Navalnyjs anhängare har planerat att möta honom vid flygplatsen Vnukovo i Moskva, där temperaturen enligt prognosen kommer att ligga på runt 20 minusgrader när han landar. I sociala medier har några tusen personer sagt sig vara beredda att delta i ett välkomnande, men myndigheterna har inte gett den något tillstånd.
På plats finns också ledare inom Navalnyjs politiska rörelse som rest från olika delar av landet.
Anhängare gör gällande att myndigheterna försökt stoppa dem från att delta på många sätt, även vid resor från andra ryska städer. Och samtidigt som oppositionsledaren och hans fru Julia lämnade Berlin kom de första rapporterna om att människor börjat gripas på Vnukovo.
Kravallpoliser, varav många i kamoflerade uniformer, har börjat tömma flygplatsen på människor och tre av Aleksej Navalnyjs nära medarbetare har gripits, enligt den oberoende tidningen Novaja Gazeta. En annan man som bar en rysk flagga och ett pannband med texten "Navalnyj" har blivit ivägsläpad av poliser.
Officiellt ointresse
I ryska medier, som är mer eller mindre förbundna att förhålla sig till regeringens syn på saker och ting, får Navalnyjs hemkomst måttlig uppmärksamhet. Vissa stora tidningar och tv-kanaler noterar det inte över huvud taget, medan mer frispråkiga publikationer följer det i realtid.
Tysklands justitiedepartement har lämnat över utredningsmaterial till ryska myndigheter, bland annat intervjuer med Navalnyj om förgiftningen. Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova säger enligt nyhetsbyrån Interfax att det inte innehöll något av betydelse.
Grävande journalister vid CNN, Der Spiegel, The Insider och journalistgruppen Bellingcat har avslöjat ett nätverk av personer inom underrättelsetjänsten FSB som följt Navalnyj under en längre tid, bland dem experter på kemiska stridsmedel. Bellingcat har tidigare varit med och pekat ut ryska agenter som ansvariga för förgiftningen av den ryske ex-spionen Sergej Skripal i brittiska Salisbury.
I Tyskland fastställde laboratorier att Aleksej Navalnyj förgiftats med en variant av det Sovjetutvecklade militära nervgiftet novitjok, som bland annat användes vid förgiftningen av Sergej Skripal. Laboratorier i Sverige och Frankrike skrev under på den slutsatsen, varpå omvärlden reagerade på formellt vis och krävde svar från Moskva.
Den ryska regeringen avfärdar konsekvent alla anklagelser.
Försöker samla oppositionen
Aleksej Navalnyj är den kanske främsta av Rysslands få oppositionella röster, även om han inte tillåts delta i det politiska systemet med anledning av ifrågasatta brottsdomar.
I stället har han sökt samla en bred rörelse för att utmana Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland, till exempel genom att få oppositionellt sinnade väljare att samlas bakom samma kandidater i enmansvalkretsar.
I regionala och lokala val i höstas bar denna strategi viss frukt och målet är att det ska rubba det Kreml-sanktionerade systemet i parlamentsvalet kommande höst. Navalnyj själv bedömer att det är det som fick maktens män att beordra en förgiftning av honom, för att inte riskera att tappa greppet.
Oppositionsmannen har rullat upp korruptionsskandaler på många nivåer i pedagogiska filmklipp som beskådas av miljontals människor. Dagarna innan han insjuknade befann han sig i Sibirien och valkampanjade, med just sådana filmklipp där han pekade ut Enade Rysslands kandidater som korrupta.