Reserestriktioner skärps med karantän i Norge

Norges regering förstärker restriktioner sedan smittspridningen av coronaviruset ökar. Det får effekter för svenskars resande.

Oslos kommunalråd Raymond Johansen.

Oslos kommunalråd Raymond Johansen.

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Sverige2020-11-06 14:55

I de nya reglerna krävs det att en inresande från Sverige till Norge måste uppvisa ett covid-test som ska ha tagits 72 timmar före inresa.

Om personen inte har en arbets- eller uppdragsgivare i Norge, eller en fast adress i landet, så måste den inresande ta sig till ett så kallat karantänshotell för tio dagars karantän.

Restriktioner gäller för alla länder eller regioner som är så kallat röda när det gäller smittspridning, enligt norsk definition. Där ingår Sverige.

Icke nödvändiga resor inom Norge ska undvikas. Arbetsresor och resor till fritidsbostäder där resan kan genomföras utan kontakt med andra är undantagna.

Oslo inför samtidigt skärpt "social nedstängning" och förbud mot inomhusarrangemang samt servering på restaurang. Restriktionerna gäller från och med måndag och i tre veckor.

– Smittalen är på allt för hög nivå. Vi måste göra vad vi kan för att få ned smittspridningen, säger Oslos kommunalråd Raymond Johansen (Ap).

I övriga Norge är gränsen 50 personer för inomhusarrangemang, enligt de nuvarande reglerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om