När de 27 medlemsländernas stats- och regeringschefer satte sig framför sina datorer på torsdagskvällen blev händelserna i Nice första extrainsatta punkt på dagordningen. I ett gemensamt uttalande fördöms dådet, där tre människor dödades, samtidigt som ledarna uttrycker sin "orubbliga solidaritet" med Frankrike.
I övrigt var det ändå coronaläget som kvällen ägnades åt. I allt fler länder pekar siffrorna åt fel håll och tuffa nedstängningar är återigen på väg.
"Måste ta ansvar"
"Krisen är långt ifrån över – varken i Sverige eller i andra länder – och att smittspridningen ökar på nytt är mycket allvarligt", konstaterar statsminister Stefan Löfven (S) i en skriftlig kommentar till TT efter mötet.
"Människor i hela Europa tar, och måste ta, ett stort ansvar. EU behöver göra mer för att koordinera krisarbetet, samtidigt som vårdbeslut fortsatt ska hanteras i medlemsländerna. Vi ska samarbeta för att få fram och fördela ett framtida vaccin och vi behöver stärka vår gemensamma beredskap", säger Löfven.
Vaccin och appar
Permanente rådsordföranden Michel manar på presskonferensen efteråt till "solidaritet och samordning".
– Våra sjukhus och hälsopersonalen står återigen under hårt tryck. Våra tankar går i dag till alla dem som lider i hela Europa, säger Michel.
På mötet diskuterades bland annat hur man ska arbeta när – och om – ett vaccin finns på plats. Michel uppmanar dessutom alla länder att samarbete kring exempelvis de smittspridningsappar som tagits fram.
Transportpengar
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen betonar vikten av bättre informationsutbyte mellan länderna och med smittskyddsenheten ECDC, bland annat för att kunna hjälpa hårt pressade länder att skicka patienter till andra länder.
– Vi frigör 220 miljoner euro (drygt två miljarder svenska kronor) för att finansiera transporterna, säger von der Leyen.
Kommissionen lovar också påskyndat godkännande på EU-nivå för snabbare testmetoder och kommer även att ta fram ett formulär för information om resande som kan användas av alla länder.
Varning till Turkiet
Stats- och regeringscheferna hann även med ett kort samtal om relationen till Turkiet, som blivit allt bistrare under hösten – inte minst sedan president Recep Tayyip Erdogan under helgen ifrågasatt den mentala hälsan hos Frankrikes president Emmanuel Macron och manat till bojkott av franska varor.
– Provokationer är fullständigt oacceptabla. Vi kommer att återvända till den här frågan i december, säger rådsordförande Charles Michel.