Toppmötet i Johannesburg som inleds på tisdagen har två mål: att förstärka det ekonomiska samarbetet mellan de fem länderna i Brics – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Samt att eventuellt bjuda in fler länder i gruppen. Ett 40-tal har meddelat intresse.
Men bedömare tror att mötet når ringa resultat.
– Mötet är mycket överskattat. Brics har de senaste månaderna försökt att framstå som att den kan bli ny global kraft som kan påverka och förändra världssystemet. Men alla viktiga beslut kommer att skjutas på framtiden, säger Henning Melber, professor på University of Pretoria och associerad med Nordiska Afrikainstitutet, Uppsala universitet.
Utmana dollarn
Sydafrikas utrikesminister satsar politiskt kapital på att nå en överenskommelse om alternativa betalningssätt till USA-dollarn.
– Vi måste finna alternativ till den nuvarande handelsvalutan, säger utrikesminister Naledi Pandor, syftande på dollarn, skriver AP.
Åsikten delas av Brasiliens president Lula da Silva:
– Varför måste Brasilien ha dollar när vi ska handla med Kina eller Argentina? Vi kan göra affärer i vår egen valuta.
Men professor Melber tror inte förslaget är genomförbart.
– Det är en relevant geopolitisk fråga. Men att förvänta sig att Brics skulle lansera en ny valuta som skulle konkurrera med dollarn är ett önsketänkande, likaså en föreslagen Bricsbank som skulle ersätta Världsbanken, säger han, och konstaterar att en utvidgning av Brics snarast skulle kunna skada samarbetet:
– Vad skulle hända om 40 länder ingår i Brics, vilken form av sammanslutning är det? Vem bestämmer? frågar han retoriskt.
Kvar är då en mer geopolitisk inriktning.
Tonläget från speciellt Kina är högt.
– Det traditionella, globala styrande systemet har blivit dysfunktionellt, bristfälligt och frånvarande, säger Kinas ambassadör i Sydafrika, Chen Xiaodong och fortsätter:
– Brics är en pålitlig kraft för att försvara internationell rättvisa.
"Undvikit påtryckningar"
Värden, Sydafrikas president Cyril Ramaphosa från styrande ANC, är mån om att understryka att man inte faller för påtryckningar.
– Medan vissa av våra belackare föredrar att visa stöd för de ideologier som de stödjer, så tänker vi inte dras in i en tävling mellan olika globala stormakter, sade Ramaphosa i ett tv-sänt tal inför mötet.
– Vi har undvikit påtryckningar att ställa oss på en stormakts sida.
Men utomstående bedömare ser att flera problem hopar sig för Brics.
"Kinas planer att expandera klubben synliggör de motsättningar som finns djupt rotade", skriver den brittiska tidskriften The Economist.
Och professor Melber är krass:
– Flera faktorer är otydliga. Kina och Ryssland delar inte en gemensam geopolitisk agenda. Kina och Indien har inte heller någon gemensam agenda, konstaterar han.
– Sedan hänger mycket på Rysslands invasion av Ukraina.